Milea ma pierwszego franczyzobiorcę

Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Milea w założeniu ma być ogólnopolską siecią delikatesów w formacie "blisko domu". Sklepy o powierzchni od 100 do 400 m.kw. są lokalizowane na osiedlach, w osobnych budynkach, a także na parterach kamienic oraz w mniejszych galeriach handlowych.

Organizatorem sieci i właścicielem marki Milea jest spółka Detal Koncept. Na zasadach franczyzy spółka prowadzi od 8 lat koncept Groszek, liczący obecnie ponad 800 sklepów w całej Polsce. Detal Koncept wchodzi w skład Grupy Handlowej Emperia, jednej z największych grup handlowych w branży FMCG w Polsce.

- Testy konceptu Milea dowiodły, że przyjęty model franczyzowy, pozwoli biorcom licencji generować godziwe zyski - mówi Dariusz Bożek, prezes Detal Koncept. - Franczyzobiorca stanie się właścicielem sklepu o wysokim standardzie i atrakcyjnym asortymencie, będzie miał silną pozycję konkurencyjną wobec innych sklepów.

Aktualnie sieć Milea to prawie 40 delikatesów własnych, z czego 27 placówek jest na etapie dostosowania do standardów sieci. Spółka Detal Koncept zawarła też kilkanaście przedwstępnych umów franczyzowych, a do końca bieżącego roku planuje uruchomić ponad 20 franczyzowych placówek Milea. Pierwszy sklep franczyzowy został otwarty w miejscowości Jabłoń, w województwie lubelskim.

Potencjalny franczyzobiorca musi spełniać określone warunki:

  • prowadzić działalność gospodarczą,
  • być gotowym do zaangażowanie środków własnych w uruchomienie delikatesów (od 50 tys. zł wzwyż, w zależności od powierzchni lokalu i jego stanu technicznego),
  • wziąć udział w miesięcznym stażu szkoleniowym.

Z oferty Milea mogą skorzystać przedsiębiorcy dysponujący lokalem handlowym o powierzchni sprzedaży od 100 do 400 mkw. Nie jest to jednak warunek konieczny.

(as)

Arkadiusz Słodkowski
Autor
Arkadiusz Słodkowski
ekspert, członek zarządu Polskiej Organizacji Franczyzodawców