Franczyza po paragwajsku
Pierwszy sklep internetowy oferujący Yerba Mate działa od trzech lat. Teraz, gdy temat jest coraz bardziej popularny, ma powstać sieć placówek "w realu" i to na zasadach franczyzy.
- Rynek, na którym działa nasza firma jest obszarem, który rozwija się w Polsce od niedawna. Yerba Mate to produkt ciągle jeszcze stosunkowo mało znany w Polsce. Jednak ze względu na swoje właściwości, a także niezwykłą ceremonię picia, zdobywa coraz większe grono zwolenników i niedalekiej przyszłości może stać się konkurencją dla tradycyjnej kawy i herbaty - mówi Anna Pasyniuk, właścicielka Guarani Mate Bar.
Anna Pasyniuk we współpracy z Hubertem Lasockim, właścicielem internetowego Yerba Mate Store, postanowili wprowadzić Yerba Mate do sprzedaży offlinowej. Tak powstał Guarani Mate Bar. Klienci mogą tam nie tylko kupić produkt, ale także dowiedzieć się co to jest Yerba Mate, jak działa i jak się ją przyrządza.
Aktualnie firma skupia się na udoskonalaniu działającej już placówki własnej w centrum Warszawy. Przygotowuje się także do otwarcia kolejnego lokalu własnego w Warszawie, a także pierwszego franczyzowego.
- Jednocześnie szukamy franczyzobiorców i prowadzimy rozmowy z osobami, które już się do nas zgłosiły - podkreśla Anna Pasyniuk.
Celem wprowadzenia marki Guarani Mate Bar we franczyzę jest stworzenie sieci lokali o tej samej nazwie i specyfice, które będą stanowiły alternatywę dla popularnych kawiarni i herbaciarni. Wszystkie pijalnie mają mieć taki sam wystrój, jednolite materiały reklamowe i wspólną stronę internetową. Placówki będą oferować takie same produkty oraz prowadzić wspólne działania marketingowe.
Do końca 2010 roku firma chciałaby otworzyć dwa kolejne lokale własne w Warszawie oraz po jednej placówce franczyzowej w Kielcach, Gdyni, Gdańsku, Wrocławiu oraz Białymstoku, Lublinie i Poznaniu. Przygotowania do otwarcia drugiego punktu własnego w Warszawie trwają i będą finalizowane po wakacjach.
Aby otworzyć lokal pod marką Guarani Mate Bar trzeba posiadać kapitał na poziome 30-40 tys. zł na inwestycję początkową. Kwota ta obejmuje opłatę licencyjną, remont i przystosowanie lokalu do wymogów franczyzodawcy oraz wyposażenie i pierwsze zatowarowanie. Placówka powinien mieć powierzchnię 30-50 m2, posiadać witrynę i być usytuowana w miejscu atrakcyjnym dla potencjalnych klientów. Wstępna opłata licencyjna to wydatek rzędu 5 tys. zł, miesięczna opłata bieżąca - 1,5 tys. zł.
(agaka)
Wyróżnione franczyzy
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Żabka
Sklepy typu convenience
Nest Bank
Placówki bankowe
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
So Coffee
Kawiarnie
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Santander
Placówki bankowe
Inne koncepty z branży art. spożywcze i FMCG
Al.Capone
Sklepy z alkoholem
Ale Animale Polskie Sklepy Zoologiczne
Sklepy zoologiczne
Auchan
Sklepy spożywcze
Candy Pop
Sklepy ze słodyczami i przekąskami
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Chorten
Sklepy spożywcze
Czas na Herbatę
Sklepy z herbatą i akcesoriami
Delikatesy Centrum
Supermarkety spożywcze
Duży Ben Market Alkoholowy
Sklepy z alkoholem
Husse
Karma i produkty dla psów i kotów
Intermarché (Grupa Muszkieterów)
Supermarkety spożywcze
Mistrz Piekarz
Przyczepy z pieczywem
Oskroba
Sklepy piekarnicze
Pierrot Woda Źródlana
Dystrybucja wody i napojów
Piko24
Sklepy autonomiczne
Polska Sieć Handlowa Lewiatan
Sklepy spożywcze
Stokrotka
Supermarkety spożywcze
Unikat Woda i Napoje
Dystrybucja wody i napojów
Żabka
Sklepy typu convenience
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Rynek fitness stawia na franczyzę
Automatyczna siłownia, trening zaprogramowany w Australii albo studio w miejscowości z tysiącem mieszkańców. Rynek fitness w Polsce staje...
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...


