Stacja McDonald’s Główny
W Niemczech Marzena Gradowska zajmowała się wystrojem wnętrz, w Polsce los popchnął ją do McDonald’s. – Polskim powietrzem, nawet na Dworcu Głównym, oddycha się jakoś głębiej – mówi franczyzobiorczyni.
Spośród setek zgłoszeń McDonald’s wybiera tylko nielicznych szczęśliwców, którzy przejdą przez sito rekrutacji, szkoleń i w końcu podpiszą umowę franczyzy na prowadzenie restauracji. Ci, którym się powiodło, inwestują ponad milion złotych z własnej kieszeni, spędzają blisko rok na szkoleniach, w trakcie których zdają wiele trudnych egzaminów. Cieszą się jak dzieci, gdy dostają dobre oceny.
Po przeczytaniu wydanej przez korporację książki „McDonald’s – historia złotych łuków” można zrozumieć radość nowych franczyzobiorców. Oto stają się częścią współczesnej wersji Imperium sukcesu. (…) „Gdyby do swoich punktów sprzedaży McDonald’s wprowadził Pepsi zamiast Coca-Coli, rynkowa przewaga Coca-Coli zmalałaby znacznie (…)” – czytamy w książce. Każdy chce być w armii zwycięzców.
Stoi na stacji
Przed kasami swojej restauracji wita mnie delikatna blondynka o rozbrajającym uśmiechu. Uśmiechać się będzie przez całą rozmowę, nawet gdy kokieteryjnie pożali się na swój wiek. Zresztą wcale na swoje lata nie wygląda. Tak naprawdę narzekać będzie tylko raz: gdy poskarży się, że z 20 pracowników niezbędnych na zmianie kilku potrafi w ostatniej chwili poinformować, że nie przyjdą do pracy. Mimo że nie ma epidemii grypy. Oczywiście, wszyscy przyniosą później odpowiednie usprawiedliwienie. To nazbyt lekkie podejście do obowiązków rozbija pracę restauracji, trzeba szukać zastępstwa, ściągać ludzi i samemu stanąć przy frytownicy.
– Dlatego w swoim zespole zatrudniam też ludzi po 50. roku życia. Są bardzo obowiązkowi, a jako równolatkowie także lepiej się rozumiemy – uśmiecha się Marzena Gradowska, właścicielka restauracji na Dworcu Głównym w Gdańsku, licencjobiorczyni McDonald’s. – W sumie zatrudniam 95 osób.
Na bieżąco pracą restauracji zarządza doświadczony kierownik, pracownik firmy pani Marzeny. Doceniła jego wartość w czasie swojego szkolenia, zaproponowała atrakcyjne warunki i zachęciła do przeprowadzki z Warszawy.
Koła w ruch
Rozmawiamy w pokoju menedżerskim, w którym cały czas na ekranie komputera widać podgląd pracy kas w restauracji. Pani Marzenie ciężko oderwać od niego wzrok. Wiadomo, pańskie oko konia tuczy, a na pewno nie daje mu schudnąć.
– Ooo, chyba przyjechała kolejka na peron, bo ludzi przed kasami więcej. Trzeba wysłać do obsługi dodatkowych pracowników – zauważa pani Marzena. Restauracja zlokalizowana na dworcu kolejowym ma swoją specyfikę. Fale klientów przypływają i odpływają zgodnie z rytmem rozkładu jazdy pociągów. Licencjobiorczyni zna go doskonale.
W 1987 roku Marzena Gradowska wyemigrowała do Niemiec. Gdy w Polsce rozpoczęły się zauważalne przemiany odwiedzała kraj nawet 2-3 razy w miesiącu.
– Tęskniłam, więc jeździłam – choćby na spacer po Sopocie, choćby na trzy godziny do teatru w Warszawie. Bez przerwy: w tę i z powrotem. Dziś swojego McDonald’sa prowadzę na dworcu kolejowym w Gdańsku. To taka moja docelowa stacja.
Gradowscy w Niemczech mieszkali w prestiżowej dzielnicy, odnieśli sukces zawodowy. Mąż w banku, Marzena we własnym sklepie MG Classic z wyposażeniem wnętrz. Niemieccy klienci ich lubili i cenili.
Najpierw powoli
– Tęskniliśmy za polskim powietrzem, zapachem lasu i bałtyckich plaż. Gdy zapadła decyzja o powrocie, sprzedaliśmy wszystko i pędem do Sopotu. Pół roku chodziliśmy jak wczasowicze po molo, raz w prawo, raz w lewo. I dopadła nas nuda. Najpierw planowaliśmy odtworzyć sklep, podobny do tego jaki prowadziliśmy w Niemczech. Ale wyszło nam, że nie da się przenieść modelu sklepu, który mieliśmy w Niemczech. Szukaliśmy dalej. I tak znaleźliśmy się na Salonie Franczyzy w warszawskim Pałacu Kultury i Nauki. Wybraliśmy McDonald’s, a McDonald’s dał szansę dwojgu wciąż aktywnym 50-latkom.
Subtelny głos, drobna figura, elegancki kostium dopowiedziany kontrastowymi koralami, modna blond fryzura. No i nieustający uśmiech. Pani Marzena to czysta, żywa delikatność.
– Na początku szkolenia w McDonald’s nie wiedziałam, co mnie tak naprawdę czeka. A czekały na mnie na starcie dwa miesiące pracy w kuchni. Grill, stół do garnirowania, frytownica. Niełatwa praca dla osoby odwykłej od wysiłku fizycznego. Bolały mnie plecy, bo to praca na stojąco, a ja mam 50 lat i wadę kręgosłupa.
Nagle świst, nagle gwizd!
– Praca w kuchni to były naprawdę trudne dni. Po co ja to robię – myślałam. W Niemczech miałam już karierę poukładaną, a teraz smażę frytki. W dodatku robię to w ramach szkolenia, nie dostaję pieniędzy, a poświęcam własny czas. Wstawałam wcześnie rano, a kładłam się często w środku nocy. Zasady działania restauracji trzeba było przecież poznać na wszystkich zmianach. Podczas szkolenia słuchałam poleceń i porad ludzi, którzy mogliby być moimi dziećmi – to też nie było łatwe do zaakceptowania.
Dałam radę, bo mi zależało. Na powrocie do Polski, na nowym życiu, na marce McDonald’s – opowiada Marzena. – A McDonald’s zaimponował mi od pierwszej minuty: eleganckim, najlepszym stoiskiem na targach franczyzowych, doskonałą organizacją pracy i niewiarygodną wprost czystością. Tu nie można podnieść niczego z podłogi, nawet jak keczup w zabezpieczonej torebce upadnie na ziemię, musi trafić do śmietnika. Mnie, żółtodzioba procedury prowadziły za rękę już od pierwszego dnia szkolenia. Instruktor plus standardy i nie ma szans, żeby pracownik pomylił dwie różne kanapki, choćby pracował pierwszy dzień.
Szarpnęła wagony
– Wygodnie jest prowadzić ten biznes, bo tu wszystko jest już wcześniej policzone, opracowane i podpowiedziane. Pracownicy restauracji już rozpoczynając zmianę, dokładnie planują, np. ile będą musieli zrobić hamburgerów, a ile cheeseburgerów między godziną 13 a 14.
Informacja z McDonald’s: „Po okresie szkoleń stanowiskowych w restauracji kandydat na licencjobiorcę rozpoczyna trening w zakresie zarządzania zmianą, monitorowania systemów sprzedaży oraz planowania jej wielkości. Każdy etap szkoleń kończy weryfikacja i egzamin. W pierwszym okresie kandydat musi zaliczyć znajomość ogólnych standardów kierowania zespołem, potem zdobyć wiedzę odpowiadającą poziomowi menedżera, na koniec poznać procedury i zasady zarządzania systemem sprzedaży”.
– Przejęliśmy funkcjonującą restaurację, znaliśmy więc specyfikę i wynik finansowy tej lokalizacji. Nie stoimy jednak w miejscu, staramy się rozwijać nasz biznes, ciągle inwestujemy. A to w reklamy na dworcu, a to w szkolenia menedżerów. Pieniądze nie muszą przyjść od razu, wiemy, że poniesione inwestycje zwrócą się w dwójnasób.
Staram się podpytać państwa Gradowskich o wysokość zysków z tego biznesu. Milczą i uśmiechają się do siebie porozumiewawczo.
I kręci się, kręci i gna coraz prędzej
Spróbujmy dojść do prawidłowej odpowiedzi: McDonald’s na Dworcu Głównym w Gdańsku jest czynny przez 20 godzin na dobę (od 5. rano do 1. w nocy), 7 dni w tygodniu. Dworzec to ruchliwe miejsce. Obsługuje ruch lokalny Szybkiej Kolei Miejskiej w Trójmieście oraz wiele połączeń dalekobieżnych. Obok przystanki komunikacji miejskiej, główna arteria miasta. Sezon wypoczynkowy trwa na Wybrzeżu od maja do września. Restauracja ma 5 stanowisk kasowych i blisko 300 metrów powierzchni sali jadalnej. Najtańsza kanapka kosztuje 3 zł, najdroższa kilkanaście, średni wartość zakupu kształtuje się na poziomie typowego zestawu. Zostaje nam postać przez dobę pod drzwiami i policzyć klientów. Od przychodów będzie trzeba odjąć koszt najmu powierzchni, płace 95 osób, koszty mediów i wartość rat kredytu. Jaki zysk wyszedł na końcu równania? Informacja z McDonald’s: „Właśnie mija 55 miesiąc nieprzerwanego wzrostu przychodów polskiej sieci restauracji McDonald’s”.
– Kto myśli o McDonald’s tylko jak o dobrej inwestycji, nigdy nie zostanie franczyzobiorcą. Nie pomogą mu nawet miliony wyłożone na stół. Przepustką do grona kilkudziesięciu polskich licencjobiorców sieci jest osobiste zaangażowanie się w prowadzenie restauracji. A także zwyczajna sympatia do marki, frytek i hamburgerów – mówi z przekonaniem pani Marzena. Właśnie je na obiad sałatkę z McDonald’s.
Arkadiusz Słodkowski
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Nest Bank
Placówki bankowe
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Żabka
Sklepy typu convenience
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
So Coffee
Kawiarnie
Santander
Placówki bankowe
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...
Biznes na szkle, nie na plastiku
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski,...
Franczyza na sportowo
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.


