Ice Cafe ma już pięć lodziarni

Info

In this article you will learn

  1. Young Engineers inspires children aged 4–15 to explore engineering through fun, hands-on activities like LEGO and Algobrix coding.
  2. Operating in 50+ countries, it has gained global recognition and achieved milestones like a Guinness World Record.
  3. Franchisees receive extensive training, marketing support, and flexible opportunities to run educational programs.
  4. The franchise requires a $6,000–$35,000 investment, strong interpersonal skills, and a passion for working with kids.
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Jago to największa polska firma zajmująca się dystrybucją żywności mrożonej i lodów. W zeszłe wakacje spółka rozpoczęła budowę sieciowego systemu lodziarni. Dziś ma już pięć jednostek, a jej wspólnicy prowadzą 22 lodziarnie, które mogą dołączyć do konceptu po rebrandingu i podpisaniu stosownych umów.

- Docelowo, w ciągu 5 - 7 lat, nasza firma chciałaby stać się graczem numer jeden na rynku lodziarni pod względem liczby lokali - mówi Krzysztof Niebrzydowski, prezes Ice Cafe Concept i członek zarządu Jago.

Dotychczas najwięcej lodziarni miał Grycan. Druga na podium jest Zielona Budka, a zaraz za nią Nestle. Przewagą konkurencyjną Ice Cafe może okazać się współpraca z międzynarodowym koncernem Unilever, właścicielem marki lodów Carte d'Or, które mają być podstawowym daniem w punktach sieci Jago. Lodziarnie Ice Cafe mają się rozwijać w systemie franczyzowym, dzięki czemu koszty otwierania lokali będą stosunkowo niskie.

- Chcemy, aby nasze punkty zlokalizowane były głównie w centrach handlowych dużych miast. Będą to zarówno lokale kawiarniane, jak i wyspy - tłumaczy prezes Ice Cafe Concept. Pierwsze zapowiedziane miasta, to Gdańsk, Poznań i Gorzów.

W ubiegłym roku spółka Jago wypracowała 173 mln zł przychodów ze sprzedaży. Jej przedstawiciele liczą, że w tym roku koncept Ice Cafe przyniesie przynajmniej 3,5 mln zł obrotu.

Spożycie lodów przez Polaków rośnie, chociaż na tle Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych wciąż wyglądamy blado. Skandynawowie zjadają 10 litrów lodów na osobę rocznie. W Niemczech i Czechach rocznie na mieszkańca przypada 5 litrów, podczas gdy w Polsce jest to zaledwie 3,5 litra lodów na rok. Liderami na świecie są Amerykanie, gdzie na każdego przypada średnio 22 litrów lodów rocznie. Według prognoz spożycie lodów będzie się i u nas nieznacznie zwiększało.

(gum, mip)

Info

Main conclusions

  1. Young Engineers addresses the growing demand for engineering skills by fostering curiosity and passion for the subject among children through innovative, hands-on educational programs.
  2. The franchise offers a unique business opportunity with strong global recognition, extensive support, and flexible work options for individuals passionate about education and engineering.
  3. With low initial investment and diversified revenue streams, Young Engineers is well-suited for franchisees who enjoy working with children and have strong communication and management skills.
  4. Young Engineers combines education and entertainment to prepare children for future workforce challenges while providing franchisees with a scalable and impactful business model.
Franchise units Over 200

See in catalogue

Featured franchises

Brands from the same sector

Franchise Logo

Franchise name

Sports articles

Price icon 15,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Partnership

Price icon 10,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Master licenses

Price icon 7,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Franchise

Price icon 5,000 €