Jak dorabiają stacje?
O dodatkowych źródłach dochodów, na jakie mogą liczyć właściciele stacji paliw opowiada Leszek Hendzel, dyrektor ds. rozwoju biznesu w sieci Moya.
Czy ubiegły rok był łaskawy dla właścicieli stacji?
Nie był to dla nas łatwy okres. Minimalne marże nie pozwalały właścicielom stacji na zarobek, co pokazało, jak ważna jest dywersyfikacja źródeł dochodu. W trudnych czasach budżet stacji poważnie wzmacniają dochody z małej gastronomii, sklepu, myjni czy innych usług dodatkowych.
Jak stacje Moya dywersyfikują swoje źródła dochodu?
Dajemy możliwość prowadzenia na stacji kącika kawowego Caffe Moya. Obecnie działają one już w 29 punktach. Dla właścicieli stacji kącik Caffe Moya to źródło dodatkowych zysków, gdyż otrzymują oni rozwiązanie sprawdzone i rozpoznawalne na rynku. Jesteśmy pewni, że w tym roku pojawią się kolejne kąciki.
Jakie są w takim razie prognozy na przyszłość?
W najbliższych latach rynek czeka dalsza konsolidacja, a stacje niezależne będą chętniej przystępować do sieci. Łatwiej bowiem działać pod znaną marką, szczególnie jeżeli marka ta cieszy się zaufaniem klientów i może swoim partnerom zaoferować wsparcie, które nie pozbawi ich jednak samodzielności w prowadzeniu biznesu. Nie bez znaczenia będzie tutaj fakt, że do końca 2012 roku stacje paliw, które jeszcze nie zmodernizowały swoich zbiorników, mają czas, by tę akcję przeprowadzić. Jednak przedsiębiorcy może być trudno samodzielnie podołać takiej inwestycji i zapewne z tego powodu część małych stacji wkrótce zakończy swoją działalność.
Rozmawiał (boa)
Wyróżnione franczyzy
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Nest Bank
Placówki bankowe
Żabka
Sklepy typu convenience
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
So Coffee
Kawiarnie
Santander
Placówki bankowe
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Inne koncepty z branży art. motoryzacyjne i rolnicze
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


