Italia ochłodzi w Warszawie
Międzynarodowa marka Ci Gusta trafiła do Polski. Zaproponuje kuchnię włoską – od pizzy po desery lodowe.
Kiedy dwadzieścia lat temu Yassin Najjar rozkręcał swoją lodziarnię na ulicy Chłodnej w Warszawie, spragnieni wszelkich „powiewów” Zachodu nie mogliśmy się nadziwić, że można w ogóle wyprodukować coś takiego, jak lody miętowe czy marchewkowe. Dziś lokal, w którym mieściło się popularne Calypso zmienia szyld, a jego goście jeść będą tutaj dania według włoskich receptur spod znaku Ci Gusta. Menu jest szerokie – od pizzy i makaronów po desery lodowe i mrożone jogurty.
Włoska franczyza dotarła nad Wisłę za sprawą trzech biznesmenów. Pierwszy z nich to wspomniany Yassin Najjar, który do Polski przybył na początku lat 90-tych. Prowadząc swoje Calypso wiele składników deserów lodowych zamawiał we Włoszech, gdzie wcześniej mieszkał. Tak też zawiązała się współpraca Najjara z firmą PreGel, największym na świecie producentem surowców do produkcji lodów i wyrobów cukierniczych. Kiedy jej szef, Dario Rabboni, zdecydował się rozszerzyć działalność rodzinnego biznesu na rynek gastronomiczny, Yassin Najjar postanowił zacieśnić współpracę i zmienić szyld swojej cukierni na Ci Gusta. Przedsięwzięcie pomógł zrealizować doświadczony na rynku franczyzowym Anas Adi, który od lat rozwija swój koncept Hana Sushi, a teraz zdecydował się wykupić master licencję Ci Gusta na polski rynek.
- Uważamy, że Polacy coraz lepiej rozpoznają międzynarodowe marki. Dlatego postawiliśmy na markę, którą klienci z Polski widzieli już gdzieś za granicą – to zawsze ułatwia biznes. Wiemy, że na rynku jest duży potencjał ludzi, którzy mają pieniądze i chcą je zainwestować. Poza tym zdecydowaliśmy się na masterlicencję gdyż uważamy, że koncept ten ma szanse na rozwój w Polsce i wierzymy, że uda nam się go sprzedać – mówi Yassin Najjar.
Kwota inwestycji we własny lokal Ci Gusta waha się od 150 tys. do pół miliona złotych. Na razie nie ma jeszcze ustalonych opłat franczyzowych, ale franczyzodawca deklaruje, że chcą je ustalić na takim poziomie, by odpowiadał możliwościom polskich inwestorów.
- Na razie zastanawiamy się nad ustaleniem miesięcznego ryczałtu nieobciążającego nadmiernie franczyzobiorcy. Będziemy starali się przekonać do tego właściciela marki – mówi Najjar.
To może się udać, bo właściciel na każdym kroku podkreśla uniwersalność swojego konceptu.
- Uważamy, że skuteczna sprzedaż franczyzy jest możliwa tylko wtedy, gdy zasady konceptu sieciowego są proste i zrozumiałe. Skomplikowane biznesy trudno jest powielać. Nasza koncesja jest bardzo elastyczna pod względem cen - zarówno dla franczyzobiorców, jak i dla klientów. Dlatego z powodzeniem otwieramy restauracje na całym świecie - od Indii i Chin po Europę. W biedniejszych regionach Azji utrzymujemy rentowność naszych sklepów, bo niższe ceny kompensowane są przez wyższy popyt ze strony licznej populacji – mówi Dario Rabboni.
Właścicielem marki Ci Gusta jest firma Happy Time Solutions, ale to PreGel stanowi o silnym zapleczu całego przedsięwzięcia. Włoski gigant jest na rynku od 40 lat, generuje roczny obrót na poziomie 120 mln dolarów i ma ok. 30 tys. klientów w ponad 120 krajach.
(gum)
Wyróżnione franczyzy
Żabka
Sklepy typu convenience
Nest Bank
Placówki bankowe
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Santander
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


