Spożywczak kontra dyskont

W branży spożywczej trwa wojna domowa, ale rynek wciąż rośnie. Franczyza stoi ramię w ramię z właścicielami małych sklepów.
Według raportu PMR, rynek handlu detalicznego artykułami spożywczymi od lat pozostaje w trendzie wzrostowym, a w 2013 roku jego wartość sięgnąć może nawet 280 mld zł. Rynkowy tort dzielą między siebie operatorzy hiper i supermarketów, dyskonty oraz właściciele osiedlowych sklepów spożywczych. Na pierwszą siłą wyrastają w ostatnich latach dyskonty - ich strategia opiera się na bombardowaniu klientów agresywnymi promocjami cenowymi, wobec których przeciętnie zarabiającym Polakom ciężko jest przejść obojętnie. Dzieje się to kosztem tradycyjnych spożywczaków, których liczba systematycznie maleje. W pierwszych siedmiu miesiącach zniknęło ich z rynku blisko 6,2 tys., a przybyło tylko 3,3 tys.
Właściciele małych sklepów swoją szansę dostrzegają we współpracy z dużymi partnerami. Zamiast poszukiwać towaru o kilku dystrybutorów, decydują się powiesić nad wejściem szyld jednej z rozpoznawalnych marek sieciowych i zaopatrywać się u jednego, wybrane operatora.
- Od kilku lat wyraźnie widać postępującą integrację w handlu detalicznym. Małym graczom coraz trudniej wynegocjować korzystne ceny i zwiększyć obroty. W handlu pojawiła się jednak nowa możliwość rozwoju, czyli franczyza. Przedsiębiorstwo posiadające cenne doświadczenia po prostu przekazuje je mniejszym firmom – mówi Robert Gwiazdowski, znany ekonomista i ekspert w dziedzinie zagadnień sektora MSP.
Operatorzy wiedzą, o co toczy się gra. I nie owijają w bawełnę, z kim konkurują.
- Konkurencją dla naszych franczyzobiorców są w tej chwilę przede wszystkim dyskonty – lub precyzyjniej Biedronka – i w mniejszym stopniu operatorzy wielkich sieci, którzy otwierają coraz więcej sklepów w mniejszych formatach - deklaruje Pedro Martinho, członek zarządu spółki Eurocash, zarządzającej m.in. takimi markami jak abc czy Delikatesy Centrum.
- Osiągnięcie sukcesu w biznesie nie jest trudne, kiedy u swego boku ma się silnego, stabilnego i doświadczonego partnera - mówi Francois Vincent, dyrektor ds. franczyzy Carrefour Polska. Nasz koncept franczyzowy sprawdził się w wielu krajach, dopasowany jest do potrzeb klienta i uczy polskich przedsiębiorców lepszych sposobów zarządzania własnym biznesem - przekonuje Francois Vincent, dyrektor ds. franczyzy Carrefour Polska.
Przedstawiciele spożywczych operatorów franczyzowych przekonują, że rynek niechybnie czeka konsolidacja, a małe sklepy tylko w grupie mogą przeciwstawić się dyskontom. Partnerów chcą mamić przede wszystkim rozpoznawalnością sieciowych marek.
- Prawie połowa klientów (47 proc.) odwiedza sklepy sygnowane marką Odido codziennie lub częściej niż raz dziennie – mówi Magdalena Figurna, menedżer PR i komunikacji wewnętrznej Makro Cash & Carry. - Mając do wyboru sklep niezależny, konsumenci chętniej wybierają naszą sieć.
(gum)
See in catalogue

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Master licenses
Featured franchises

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Master licenses
Brands from the same sector

Franchise name
Sports articles

Franchise name
Partnership

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Franchise
News

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...