Czy pierogi wezmą odwet na hamburgerach?
Nowo powstająca sieć gastronomiczna Leśne Runo pod nieco tajemniczo brzmiącymi nazwami oferuje naleśniki i pierogi
Jak podaje Nowy Rynek przygotowanie projektu Leśnego Runa trwa od 1999 roku. Jego pomysłodawcą jest Polska Agencja Rozwoju Turystyki (PART). Pierwszy obiekt, tzw. modelowy, działa od września ubiegłego roku. Kolejne powstaną już niedługo, w maju otwarty zostanie lokal w centrum Warszawy, kolejne mają powstawać przy stacjach sieci Orlenu.
- Planujemy, że w ciągu dwóch lat otworzymy 20-30 obiektów Leśnego Runa – mówi dyrektor generalny PART, Sylwester Próchniewski. – Zależy nam przede wszystkim na działających już barach i karczmach, które niewielkim kosztem mogłyby dostosować się do naszych wymogów. Współpraca ta byłaby oparta na wykupie licencji. Koszt to około 50-100 tysięcy złotych. Kolejne 200-300 tysięcy potrzebne jest do przygotowania obiektu, aranżacji wnętrz, zaopatrzenia w firmowe zestawy. Zapewnia także, że wszystko przygotowywane jest w najdrobniejszych szczegółach.
Podstawą rozpoczęcia procesów operacyjnych będzie umowa frenchisingowa określająca główne obowiązki biorcy i dawcy. Szacunkowo zwrot poniesionych nakładów dla pojedynczego obiektu powinien nastąpić w ciągi 18-24 miesięcy.
Jakie są podstawowe założenia projektu? Myślą przewodnią jest naturalność. Przejawia się to zarówno w wystroju lokali: drewniane stoły i fotele, kominek, drewniane belki wspierające sufit, pęki czosnku i ziół ozdabiające wnętrze, jak i w oferowanym menu, w którym umieszczono najpopularniejsze dania polskiej kuchni. Wszystkie specjały podawane są na solidnej porcelanowej zastawie, nie ma mowy o żadnych plastikach- koncepcja naturalności ma być realizowana konsekwentnie. Głównym hasłem jest „Przyprawione Naturą”. Bardzo sympatyczne wydaje się logo, na którym widnieje mały jeżyk. Ozdabia on m.in. wszystkie elementy zastawy. Czy to sympatyczne zwierzątko ma szansę zrobić karierę?
- Pomysł w gastronomii to nie wszystko - mówi Krzysztof Kłapa, szef PR w Mcdonald`s. Zapewnia także, iż choć każdą konkurencję traktują poważnie, nie czują się zagrożeni. W podobny sposób wypowiada się rzecznik prasowy American Restaurants, Małgorzata Hamera - Jesteśmy gotowi stanąć do walki i podjąć wyzwanie – mówi. Zwraca też uwagę, że każdy nowy gracz na rynku oznacza podniesienie standardów obsługi i jakości. Trzeba przyznać, że Leśne Runo zamierza postawić poprzeczkę dość wysoko. Pomimo imponującego zestawu dań serwowanego w miłej oprawie , konkurencyjnych - jak się wydaje cen – 12-15 złotych to wystarczająca suma żeby wyjść z lokalu usatysfakcjonowanym, zachowana została formuła fast food. Czas oczekiwania na potrawy wynosi około 5-7 minut. Dodatkowym atutem, zdaniem dyrektora PART, może okazać się swojskość sieci – Proponujemy konsumentom polską kuchnię w polskiej sieci - mówi Sylwester Próchniewski. Liczy na to, że zagraniczne sieci typu Mc Donald`s czy KFC przestaną być jedynymi obiektami, które w świadomości konsumentów stanowią gwarancję powtarzalności i sprawdzonej jakości. Czy tak się stanie? Czy nastąpi powrót do zapomnianych pierogów, barszczy, pieczeni, gulaszy i gołąbków? O tym zdecydują przede wszystkim klienci, ale istotne wydają się także zapał i wytrwałość projektodawców.
Więcej: Nowy Rynek, marzec 2002, str. 7
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Nest Bank
Placówki bankowe
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Żabka
Sklepy typu convenience
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Santander
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...
Biznes na szkle, nie na plastiku
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski,...
Franczyza na sportowo
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.


