Stokrotka zakwitnie wiosną
O wsparciu, jakiego oczekują właściciele franczyzowych sklepów spożywczych opowiada Krzysztof Książek, dyrektor ds. franczyzy sieci Stokrotka.
Latem Emperia ogłosiła powrót do franczyzy. Tym razem w ręce franczyzobiorców trafią supermarkety Stokrotka. Kiedy można się spodziewać uruchomienia pierwszych franczyzowych sklepów?
Obecnie trwają prace przygotowawcze, których efektem końcowym będzie kompleksowe rozwiązanie dla franczyzobiorców. Prace projektowe planujemy zakończyć w pierwszym kwartale 2014 roku prezentując wówczas całość oferty potencjalnym partnerom. Naszym celem jest stworzenie formuły franczyzowej, w efekcie której partnerowi oraz jego klientom zaoferujemy nowoczesny spożywczy supermarket, doskonale wpisujący się w aktualne tendencje rynkowe.
Jakie są perspektywy branży spożywczej w Polsce?
Trend, który ma miejsce od kilkunastu lat to systematyczny rozwój kanału supermarketów - zarówno ilościowy, jak i pod kątem udziału w sprzedaży w całej branży FMCG. Sądzę, iż w ciągu najbliższych lat trend ten się utrzyma. Równolegle, w związku z rosnąca konkurencją na rynku oraz zmianą oczekiwań klientów co do jakości produktów dostępnych w sklepach spożywczych, obserwowana będzie postępująca konsolidacja rynku wokół tych operatorów detalicznych, którzy zaoferują swoim partnerom szeroką gamę produktów. Mowa tu przede wszystkim o produktach marki własnej. A ponadto o sprawnej logistyce gwarantującą świeżość na najwyższym poziomie, konkurencyjnych cenach oraz wsparciu marketingowym. Istotnymi czynnikami będą również: wzrost efektywności kosztowej organizacji oraz szybkie i skuteczne reagowanie na nowo pojawiające się trendy konsumenckie np. "ready to eat", czyli kącik gastronomiczny w sklepie.
Rozmawiała (mak)
Wyróżnione franczyzy
Nest Bank
Placówki bankowe
Żabka
Sklepy typu convenience
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Santander
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
So Coffee
Kawiarnie
Inne koncepty z branży art. spożywcze i FMCG
Al.Capone
Sklepy z alkoholem
Ale Animale Polskie Sklepy Zoologiczne
Sklepy zoologiczne
Auchan
Sklepy spożywcze
Candy Pop
Sklepy ze słodyczami i przekąskami
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Chorten
Sklepy spożywcze
Czas na Herbatę
Sklepy z herbatą i akcesoriami
Delikatesy Centrum
Supermarkety spożywcze
Duży Ben Market Alkoholowy
Sklepy z alkoholem
Husse
Karma i produkty dla psów i kotów
Intermarché (Grupa Muszkieterów)
Supermarkety spożywcze
Mistrz Piekarz
Przyczepy z pieczywem
Oskroba
Sklepy piekarnicze
Pierrot Woda Źródlana
Dystrybucja wody i napojów
Piko24
Sklepy autonomiczne
Polska Sieć Handlowa Lewiatan
Sklepy spożywcze
Stokrotka
Supermarkety spożywcze
Unikat Woda i Napoje
Dystrybucja wody i napojów
Żabka
Sklepy typu convenience
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


