Przez żołądek do zdrowia

Info

In this article you will learn

  1. Young Engineers inspires children aged 4–15 to explore engineering through fun, hands-on activities like LEGO and Algobrix coding.
  2. Operating in 50+ countries, it has gained global recognition and achieved milestones like a Guinness World Record.
  3. Franchisees receive extensive training, marketing support, and flexible opportunities to run educational programs.
  4. The franchise requires a $6,000–$35,000 investment, strong interpersonal skills, and a passion for working with kids.
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42
Czy zgodzi się pan, że głównym grzechem restauratorów jest oszczędzanie na jakości składników?
Wysoka jakość produktów to punkt wyjścia. Trzeba jeszcze pamiętać o tym, aby technologia produkcji nie zniszczyła naturalnych wartości surowców. W Bioway właśnie dla tego gotujemy na parze. Nie stosujemy smażenia na głębokim tłuszczu.
 
Jak kontrolować koszty w lokalach serwujących żywność ekologiczną czy wegetariańską?
Food cost (czyli stosunek ceny zakupu do ceny sprzedaży wykorzystywanych produktów) w lokalach serwujących dania wegetariańskie czy też wegańskie kształtuje się na podobnym poziomie, jak w pozostałych segmemtach rynku. Pomimo tego, że kupujemy w większości warzywa, to stosujemy do nich rzadko stosowane przez konkurencję dodatki, jak tofu, soję, soczewicę. i inne. Są to składniki na tyle rzadkie na rynku, że ich ceny są dość wysokie. Zawsze zastanawia mnie, jak kiełbasa w markecie może kosztować 8,90 zł, albo karkówka za 13,90 zł za kilogram i jaki jest jej prawdziwy skład, bo z mięsem nie może mieć wiele wspólnego.
 
Niektórzy twierdzą, że otwierając lokal gastronomiczny trzeba przede wszystkim starać się znaleźć niszę, zaoferować jakąś alternatywę. Zgadza się pan z tym?
Tak. Nasz rynek usług gastronomicznych jest już w tej chwili na tyle nasycony. Liczą się tylko wyraźne marki i odróżniająca oferta. Niestety w gastronomi występują też mody. Mamy za sobą taką modę na pizzę i kebaby. Teraz powoli z mody wychodzi sushi, a za chwilę wszystkim znudzą się wszech obecne food tracki i serwowane w nich hamburgery. Uważam, że segment ze zdrową żywnością wciąż jest mało nasycony i nie wydaje się, że kiedykolwiek może wyjść z mody. Podstawową wartością, jaką chce chronić każdy z nas jest dobre zdrowie i dobre samopoczucie. To nie może się znudzić, a właściwe odżywianie się jest tu kluczowe.
 
Rozmawiał Grzegorz Morawski
Info

Main conclusions

  1. Young Engineers addresses the growing demand for engineering skills by fostering curiosity and passion for the subject among children through innovative, hands-on educational programs.
  2. The franchise offers a unique business opportunity with strong global recognition, extensive support, and flexible work options for individuals passionate about education and engineering.
  3. With low initial investment and diversified revenue streams, Young Engineers is well-suited for franchisees who enjoy working with children and have strong communication and management skills.
  4. Young Engineers combines education and entertainment to prepare children for future workforce challenges while providing franchisees with a scalable and impactful business model.
Franchise units Over 200

See in catalogue

Featured franchises

Brands from the same sector

Franchise Logo

Franchise name

Sports articles

Price icon 15,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Partnership

Price icon 10,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Master licenses

Price icon 7,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Franchise

Price icon 5,000 €