Przepis na kebab

Właściciele barów Gigant chcą udostępnić franczyzobiorcom swoją receptę na sukces. Kwota inwestycji to 120 tys. zł.
Pierwsza restauracja "Gigant" powstała w 2008 roku. Dziś działają trzy lokale – w Ełku, na promenadzie nad jeziorem, w galerii handlowej w Suwałkach oraz na starym rynku w Łomży. Serwują kebaby, burgery, sałatki.
– Na lokalnym rynku mamy mocną pozycję. Jesteśmy rozpoznawalni i lubiani przez klientów – mówi Karol Łaguna, współwłaściciel restauracji Gigant. – Klienci wielokrotnie wypytywali nas, czy można nawiązać z nami współpracę i otworzyć lokal sieciowy. Mieliśmy takie pytania nawet od gości z Litwy, którzy zaglądają do nas ze względu na bliskość granicy. Dlatego w końcu pomyśleliśmy, że pora zdecydować się na rozwój we franczyzie. Inni szukają franczyzobiorców, a do nas ludzie sami przychodzą. Szkoda byłoby nie wykorzystać takiej okazji.
Pół roku na rozruch
„Gigant” chce otwierać restauracje na terenie całego kraju. Franczyzobiorcy potrzebny jest lokal o powierzchni co najmniej 70 m2. Dawca licencji oferuje pomoc przy wyborze najlepszego miejsca. Punkt może być zlokalizowany w galerii hadnlowej lub przy ulicy – w tym drugim przypadku konieczne jest bezpośrednie wejście (więcej szczegółów w artykule Kebab na zielono na portalu lokalnabiznes.pl). Minimalna kwota potrzebna na inwestycję to 120 tys. zł. Wszystko zależy oczywiście od wielkości i stanu lokalu. Gotowy projekt aranżacji wnętrza dostarcza franczyzodawca. Opłata licencyjna to 10 tys. zł netto. Franczyzobiorca może w zamian liczyć m.in. na szkolenie dla siebie i personelu, obejmujące przygotowywanie potraw z menu, prowadzenie restauracji. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 1,5 tys. zł netto. Franczyzodawca pomaga też biorcy zrobić symulację przychodów, opartą na wynikach osiąganych przez restauracje własne.
– Z własnego doświadczenia możemy powiedzieć, że po około pół roku działalności lokal powinien osiągnąć stabilność finansową, czyli zacząć zarabiać na swoje utrzymanie – dodaje Karol Łaguna. – Jeśli po roku nie widać postępów, to znak, że należy myśleć o zamknięciu albo zmianie lokalizacji.
Licencjodawca szacuje, że całkowity zwrot inwestycji powinien nastąpić po około dwóch latach działania restauracji.
See in catalogue

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Master licenses
Featured franchises

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Master licenses
Brands from the same sector

Franchise name
Sports articles

Franchise name
Partnership

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Franchise
News

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...