Sfinks - reaktywacja
Do 2020 roku sieć restauracji należących do spółki Sfinks ma urosnąć do 200 lokali. To prawie dwa razy więcej niż obecnie.
Sfinks zarządza w tej chwili 115 restauracjami. Najwięcej, bo aż setka, to sztandarowe lokale spółki, czyli restauracje Sphinx. Kolejne 10 to marka Chłopskie Jadło, a następne pięć to oferujące chińską kuchnię restauracje Wook (prowadzone przez zależną spółkę Shanghai Express). Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że Sfinks to okręt, którego nic nie uratuje przed pójściem na dno. W 2009 roku firmie groziła upadłość. Wtedy od bankructwa uratował ją Sylwester Cacek, który wykupił 33 proc. udziałów, a wkrótce po tym zasiadł na fotelu prezesa. Od tego czasu w firmie rozpoczął się czas gruntowych przemian: zamykania nierentownych restauracji, zmian w menu i wystroju lokali oraz wprowadzania nowych zasad współpracy z franczyzobiorcami. W 2009 roku straty Sfinksa sięgały 99 mln zł. W tym roku po trzech kwartałach zysk netto spółki wyniósł 4,3 mln zł, a na koniec 2015 roku ma przekroczyć 8 mln zł.
– Po raz pierwszy, odkąd przejąłem Sfinksa, spółka ma naliczony podatek dochodowy – żartuje prezes Sylwester Cacek. – Choć faktycznie go nie płacimy, ponieważ rozliczamy stratę z lat poprzednich. W 2020 roku Sfinks planuje osiągnąć zysk netto na poziomie blisko 25 mln.
Prognozy na przyszłość
Sfinks zamierza ruszyć ostro z rozbudową sieci restauracji. Jak przyznaje sam zarząd – do tej pory firmę ograniczały długi, które utrudniały możliwości uzyskania dofinansowania z zewnątrz. W ubiegłym roku nie powiodła się np. emisja akcji, bo nie wyraził na to zgody jeden z dwóch kredytujących spółkę banków. Firmie udało się jednak uzyskać kolejny kredyt, dzięki któremu dokona spłaty całości swojego obecnego zadłużenia, w wysokości 81,7 mln zł. Dotychczasowi wierzyciele zgodzili się też na całkowite umorzenie odsetek, które wynoszą 13 mln zł. Udało się też uzyskać zgodę na emisję akcji. Można się na nie zapisywać od 19 do 23 listopada. Tą droga spółka ma nadzieję uzyskać 12 mln zł. Całość ma zostać przeznaczona na rozwój sieci, co Sfinks zamierza w najbliższych latach czynić tylko ze środków własnych. Ten rok ma się zamknąć liczbą 16 nowych restauracji (do tej pory otwarto 13), podobnie ma być w przyszłym. W 2020 roku spółka chce mieć w sumie 200 lokali Sphinx i Chłopskie Jadło.
– Sphinx to oczywiście główna siła napędowa spółki, ale zamierzamy też podwoić liczbę restauracji Chłopskiego Jadła. Sieć ta bowiem ma szansę stać się drugą po Sphinxie największą siecią casual dining w Polsce. Potencjał ten potwierdzają dobre wyniki sprzedażowe. Po trzech kwartałach 2015 roku sprzedaż wzrosła bowiem o blisko 13 proc. – dodaje prezes.
Otwarte drzwi dla franczyzy
– Obecna sytuacja finansowa firmy otwiera drogę do szerszego rozwoju franczyzy. Nie ukrywamy, że główną barierą dla potencjalnych franczyzobiorców zawsze była wysoka kwota inwestycji. Teraz, dzięki poprawie naszego bilansu, będą mieć szansę na uzyskanie kredytu, bo w takich sytuacjach banki zawsze biorą pod uwagę kondycję finansową franczyzodawcy – mówi Sylwester Cacek.
Klasyczna franczyza w sieci Sphinx to wydatek 300-450 tys. zł. Nic więc dziwnego, że restauracji franczyzowych przybywa wolniej, w porównaniu z modelem operatorskim, który jest drugą formułą prowadzenia lokali. W tym modelu to franczyzodawca płaci za budowę i wyposażenie restauracji, a operator jest menedżerem, który prowadzi działalność na własny rachunek i jest wynagradzany w oparciu o wysokość obrotów.
– Lokale franczyzowe mogłyby stanowić nawet więcej niż jedną czwartą naszych restauracji, gdybyśmy nawiązali współpracę z franczyzobiorcami w mniejszych i średnich miastach – przyznaje Sylwester Cacek. – Tu widzimy duży potencjał dla rozwoju we franczyzie, bo takie lokalne rynki najlepiej znają właśnie miejscowi partnerzy. Oczywiście wszystko zależy od miasta. Bardzo dobrze działają np. nasze restauracje w miejscowościach turystycznych.
Inwestycja w nieruchomości
Sfinks chce też inwestować w kupno nieruchomości pod restauracje, co pozwoliłoby oszczędzić na czynszach. W tym celu stworzył spółkę komandytową, która szuka w tej chwili możliwości uzyskania kredytu. Jednocześnie prowadzi też rozmowy z funduszami inwestycyjnymi. Docelowo restauracje w lokalach własnych miałyby stanowić 20 proc. całej sieci.
– Po zakończeniu spłaty kredytu zysk Sfinksa i rentowność restauracji gwałtownie wzrośnie, w związku z przejęciem lokali na własność w ramach dywidendy. Według naszych szacunków będzie wynosić około 42 proc. – zapowiada Sylwester Cacek.
ZOBACZ W KATALOGU
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Wyróżnione franczyzy
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Żabka
Sklepy typu convenience
Nest Bank
Placówki bankowe
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Santander
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...
Franczyza na sportowo
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.

