Karma z górnej półki
Rozwój segmentu karm premium dla psów i kotów wymaga zapewnienia odpowiednio silnej sieci sprzedażowej - mówi Piotr Cieślik z firmy Husse.
Pierwsza połowa roku upłynęła franczyzodawcy Husse i partnerom na rebrandingu. Co zmieniło się od strony wizualnej?
Rzeczywiście w mijającym roku odświeżyliśmy identyfikację wizualną Husse. Nie ukrywam, że było to dla całej firmy duże wyzwanie organizacyjne. Proces rebrandingu został przeprowadzony we wszystkich oddziałach firmy w całej Europie. Odświeżone zostało logo, całkowitej zmianie uległy również opakowania naszych produktów oraz materiały marketingowe. Wymagało to dużego zaangażowania całego zespołu i bliskiej współpracy z centralą w Szwecji. Z perspektywy oceniam, że wszystko udało się nadspodziewanie dobrze i jesteśmy bardzo zadowoleni z efektu końcowego. Zwieńczeniem rebrandingu będzie uruchomienie całkowicie nowej strony internetowej. Start nowego serwisu planujemy na połowę I kwartału 2016 roku.
Jaki był 2015 rok w kontekście rozwoju sieci i koniunktury w branży?
Bardzo udany. Coraz mocniejsza pozycja marki Husse w kraju (czego przykładem jest nagroda Top For Dog 2015 dla najlepszej suchej karmy w Polsce), jak również rozwój segmentu karm premium dla psów i kotów wymaga zapewnienia odpowiednio silnej sieci sprzedażowej. Zaobserwowaliśmy zwiększoną liczbę zapytań od kandydatów na franczyzobiorców. Aktualnie w naszej sieci działa 48 franczyzobiorców. W tym roku podpisaliśmy pięć nowych umów franczyzowych. Naszym najnowszym franczyzobiorcą jest Michał Świderski, który będzie działał na terenie Grodziska Mazowieckiego i Pruszkowa. To znana postać w świecie kynologicznym. Jest zawodnikiem i trenerem sportu psich zaprzęgów, wielokrotnym mistrzem Polski i zdobywcą Pucharu Europy. Aktualnie jest także członkiem zarządu i dyrektorem sportowym Polskiego Związku Sportu Psich Zaprzęgów. Bardzo się cieszę, że zdecydował się nawiązać współpracę z naszą firmą. W tym roku pozyskaliśmy też czterech nowych franczyzobiorców w Warszawie. Udało nam się tu stworzyć silnie zmotywowany zespół, co już zaczęło się przekładać na wyniki sprzedażowe w stolicy.
Jakie są plany rozwoju na nadchodzący rok?
Coraz aktywniej rozbudowuje się również sieć dystrybutorów Husse, czyli osób współpracujących z naszymi franczyzobiorcami. Aktualnie działa z nami w ten sposób ponad 120 osób i ta liczba sukcesywnie rośnie. W mijającym roku opracowaliśmy pakiet szkoleniowy dla nowych dystrybutorów, wspieramy ich także w bieżącej działalności. Budowę sieci dystrybucji rozpoczynamy zawsze od nawiązania współpracy franczyzowej co wiąże się z koniecznością poniesienia opłaty licencyjnej przez kandydata. Gdy na danym terenie jest już franczyzobiorca, otwiera się możliwość współpracy dystrybucyjnej. Dystrybutor działa na terenie swojego franczyzobiorcy, operuje na nieco niższej marży handlowej, ale nie ponosi za to opłaty licencyjnej. Musi jedynie zakupić pakiet startowy z podstawowymi materiałami marketingowymi. Jest to atrakcyjna dla wielu osób forma współpracy ze względu na zdecydowanie niższą barierę wejścia. Partnerski model współpracy pomiędzy franczyzobiorcami a dystrybutorami doskonale nam się sprawdza i wierzymy, że pozwoli uda się wykorzystać potencjał rynku.
Rozmawiał Grzegorz Morawski
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Żabka
Sklepy typu convenience
Nest Bank
Placówki bankowe
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
So Coffee
Kawiarnie
Santander
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Inne koncepty z branży art. spożywcze i FMCG
Al.Capone
Sklepy z alkoholem
Ale Animale Polskie Sklepy Zoologiczne
Sklepy zoologiczne
Auchan
Sklepy spożywcze
Candy Pop
Sklepy ze słodyczami i przekąskami
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Chorten
Sklepy spożywcze
Czas na Herbatę
Sklepy z herbatą i akcesoriami
Delikatesy Centrum
Supermarkety spożywcze
Duży Ben Market Alkoholowy
Sklepy z alkoholem
Intermarché (Grupa Muszkieterów)
Supermarkety spożywcze
Mistrz Piekarz
Przyczepy z pieczywem
Oskroba
Sklepy piekarnicze
Pierrot Woda Źródlana
Dystrybucja wody i napojów
Piko24
Sklepy autonomiczne
Polska Sieć Handlowa Lewiatan
Sklepy spożywcze
Stokrotka
Supermarkety spożywcze
Unikat Woda i Napoje
Dystrybucja wody i napojów
Żabka
Sklepy typu convenience
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...


