Pora na lody

Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Jeśli ktoś chciałby w tym roku zająć się sprzedażą Lodów Bonano, to kiedy powinien zacząć przygotowania?
Choć sezon lodowy w Polsce rozpocznie się najwcześniej dopiero w kwietniu, a no dobre rozwinie w maju, to przygotowania do niego ruszają zwykle już w styczniu. W szczególności jeśli chodzi o nowo uruchamiane lodziarnie. Potrzeba czasu, aby znaleźć odpowiedni lokal, przystosować go, kupić maszyny, przejść szkolenia i całą procedurę związaną z rozpoczęciem działalności i uzyskaniem niezbędnych pozwoleń np. sanepidu. I choć nie są to procedury skomplikowane, warto odpowiednio wcześniej się za to zabrać, aby nie ścigać się niepotrzebnie z czasem. Ponieważ sezon sprzedaży lodów jest w Polsce ograniczony, dlatego w praktyce każdy tydzień opóźnienia względem tego okresu to realne straty dla nowej lodziarni. W tej chwili mamy już podpisanych ponad 20 nowych umów na uruchomienie w nadchodzącym sezonie kolejnych lodziarni pod naszym szyldem. Rok 2015 zamknęliśmy liczbą 220 punktów. Naszym celem na ten rok jest minimum 50 nowych lokalizacji. Mamy zarazem świadomość, że wraz z każdym kolejnym sezonem liczba lodziarni na mapie Polski gęstnieje, przybywają kolejne i tym samym spada liczba miast, w których nas jeszcze nie ma. Dlatego to naturalne, że dynamika nie będzie już tak spektakularna jak w poprzednich latach. Ale zainteresowanie nie słabnie.

Franczyzobiorcy Lodów Bonano muszą spełniać jakieś szczególne warunki?
Biznes lodowy jest o tyle specyficznym rodzajem prowadzenia działalności gospodarczej, że w praktyce nie wymaga specjalnej wiedzy z tego zakresu. Szczególnie, jeśli decydujemy się na lodziarnię w ramach franczyzy. Wówczas otrzymujemy pełne know – how. W gronie franczyzobiorców mamy zarówno osoby pracujące na co dzień na etatach, jaki i studentów, matki na urlopie wychowawczym, ale też przedsiębiorców funkcjonujących w zupełnie innych sektorach rynku, dla których lodziarnia stała się możliwością na dywersyfikację działalności. W większości wypadków nasi partnerzy tylko zarządzają lodziarnią, dbają o stałe dostawy produktów, właściwą obsługę klientów itp., a sprzedażą zajmują się zatrudnieni sprzedawcy. Są oczywiście i tacy, dla których to jedyny biznes i zajmują się nim przez cały czas, sprzedając lody, zarządzając zapasami, dbając o swój marketing etc.

Lody to biznes typowo sezonowy. Czy prowadzenie jednego punktu wystarczy, by zarobić na cały rok?
Sezon lodowy w Polsce trwa zwykle od kwietnia, maja do września. Na dodatek uzależniony jest mocno od kaprysów pogody. Wyjątkiem jest prowadzenie działalności w ramach wyspy lodowej w galerii handlowej. Tu sprzedaż lodów odbywa się przez okrągły rok. Natomiast sukces sieci Lody Bonano wynika z szybkiej stopy zwrotu inwestycji. Na podstawie naszych analiz, obserwacji i rozmów z klientami szacujemy, że zwrot poniesionych nakładów franczyzobiorca osiąga najpóźniej po pięciu miesiącach prowadzenia biznesu. Jednak mamy wiele przykładów lodziarni, które zaczęły zarabiać zaledwie po dwóch miesiącach pracy. Teoretycznie jest możliwe, aby dochód wypracowany w okresie letnim pozwolił nam na utrzymanie się przez pozostałą cześć roku. Najczęściej jednak, właśnie z tego powodu, że jest to zajęcie sezonowe, na własną lodziarnię decydują się – jak już wspomniałem – osoby albo prowadzące biznes innego rodzaju, w innej branży, albo zatrudnione na etacie. Choć z drugiej strony wśród naszych partnerów jest wielu, którzy po sukcesie jednej lodziarni decydują się na otwarcie kolejnej, a potem następnej. I tak tworzą się mikrosieci, złożone z kilku punktów należących do tego samego właściciela. A to zdecydowanie zwielokrotnia obroty i możliwy do osiągnięcia zysk. W tej chwili mniej więcej połowa spośród naszych partnerów prowadzi minimum dwa własne lokale pod szyldem Lodów Bonano. Wielu ma po 4-5 punktów. A dwóch spośród naszych partnerów prowadzi jednocześnie od 13 do 18 lodziarni.

Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska

Inne koncepty z branży gastronomia

Am Am Kebab

Am Am Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Bafra Kebab

Bafra Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 35 000 zł
Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 250 000 zł
Bestpresso

Bestpresso

Automaty vendingowe do kawy i przekąsek

Price icon 200 000 zł
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
Bike Café

Bike Café

Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie

Price icon 5 000 zł
BuBu Bubble Tea

BuBu Bubble Tea

Bary z bubble tea

Price icon 25 000 zł
Burger King®

Burger King®

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 3 000 000 zł
Cafe Słodziak

Cafe Słodziak

Kawiarnie

Price icon 19 000 zł
Chinkalnia

Chinkalnia

Restauracje gruzińskie

Price icon 250 000 zł
Cochise Burger

Cochise Burger

Burgerownie

Price icon 100 000 zł
Cofix Poland

Cofix Poland

Kawiarnie

Price icon 250 000 zł
Costa Coffee

Costa Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Cukrem i Solą

Cukrem i Solą

Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą

Price icon 30 000 zł
Da Grasso

Da Grasso

Pizzerie

Price icon 250 000 zł
DG Restauracje

DG Restauracje

Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach

Price icon 100 000 zł
Dobra Pączkarnia

Dobra Pączkarnia

Cukiernie

Price icon 150 000 zł
Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
Doskoi

Doskoi

Restauracje japońskie

Price icon 150 000 zł
Express Pizza American Style

Express Pizza American Style

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
FABBRICA Italian Comfort Food

FABBRICA Italian Comfort Food

Restauracje włoskie

Price icon 300 000 zł
Fit Cake

Fit Cake

Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy

Price icon 50 000 zł
Fruitisimo

Fruitisimo

Bary z sokami

Price icon 170 000 zł
Gruby Benek

Gruby Benek

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
Islak Burger

Islak Burger

Burgerownie

Price icon 4 999 zł
KawoWiniarnia

KawoWiniarnia

Kawiarnie-winiarnie

Price icon 39 000 zł
Koku Sushi

Koku Sushi

Restauracje sushi

Price icon 160 000 zł
Krowa Mać Burgers

Krowa Mać Burgers

Burgerownie

Price icon 150 000 zł
Kurcze Pieczone

Kurcze Pieczone

Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu

Price icon 30 000 zł
Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Piekarnie-restauracje

Price icon 1 062 500 zł
Lviv Croissants

Lviv Croissants

Piekarnie typu fast-food z croissantami

Price icon 250 000 zł
Maxipizza

Maxipizza

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
McDonald’s

McDonald’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 2 000 000 zł
Migavka

Migavka

Restauracje comfort food

Price icon 120 000 zł
 Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Kluby z alkoholem i przekąskami

Price icon 100 000 zł
Mniami Ice Cream

Mniami Ice Cream

Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami

Price icon 7 000 zł
Mokra Włoszka

Mokra Włoszka

Pizzerie

Price icon 300 000 zł
Mr. Kebab

Mr. Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 50 000 zł
New York Pizza Department

New York Pizza Department

Pizzerie

Price icon 65 000 zł
Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Restauracje-kluby eventowe

Price icon 1 000 000 zł
Night Burger

Night Burger

Burgerownie

Price icon 110 000 zł
OJOO

OJOO

Kawiarnie samoobsługowe

Price icon 42 500 zł
Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Mobilne cukiernie

Price icon 25 000 zł
PapaGyros

PapaGyros

Grecki street food

Price icon 50 000 zł
Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnia Wódki i Piwa

Agencje płatnicze

Price icon 0 zł
Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Kawiarnie

Price icon 800 000 zł
Pizza Hut

Pizza Hut

Pizzerie

Price icon 800 000 zł
Pizzeria Stopiątka

Pizzeria Stopiątka

Pizzerie

Price icon 180 000 zł
Przybij Piątaka

Przybij Piątaka

Puby

Price icon 100 000 zł
Sahar Kebab

Sahar Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sayuri Sushi

Sayuri Sushi

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
So Coffee

So Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Stava

Stava

Dostawa posiłków i zakupów

Price icon 300 000 zł
Sulaiman Kebab

Sulaiman Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sushi Bistro

Sushi Bistro

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
Sushi Kushi

Sushi Kushi

Restauracje sushi

Price icon 120 000 zł
Sushi Poke Go

Sushi Poke Go

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
SushiRoll Bistro

SushiRoll Bistro

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
The Real Pizza Company

The Real Pizza Company

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
The White Bear Coffee

The White Bear Coffee

Kawiarnie

Price icon 200 000 zł
Tibesti 2Go

Tibesti 2Go

Pizzerie

Price icon 90 000 zł
T-Pizza

T-Pizza

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
United Chicken

United Chicken

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 80 000 zł
Wendy’s

Wendy’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 50 000 000 zł
Willisch

Willisch

Lodziarnie

Price icon 89 000 zł
ZapieCKanki

ZapieCKanki

Bary z zapiekankami

Price icon 50 000 zł
ŻarWok

ŻarWok

Restauracje chińsko-amerykańskie

Price icon 70 000 zł