Marcpol bankrutuje
Jedna z najstarszych polskich marek handlowych przechodzi do historii. Dlaczego Marcpol upadł i czy najgorszego można było uniknąć?
6 czerwca 2016 roku sąd ogłosił upadłość spółki Marcpol. Ustanowiono już komisarza i syndyka, a wierzyciele mają teraz czas na zgłaszanie swoich wierzytelności. Polska sieć handlowa, która na początku lat należała do ścisłej branżowej czołówki, znika z rynku. Co poszło nie tak?
Powrót do historii
Marcpol powstał jeszcze przed przemianami ustrojowymi, w 1988 roku. Na początku firma zajmowała handlem hurtowym i detalicznym odzieżą damską. Została się m.in. pierwszym w Europie Wschodniej dystrybutorem marki Lacoste. Pierwszy sklep pod szyldem Marcpol powstał w Warszawie, a ponieważ umożliwiał wymianę walut, stał się konkurencją dla Peweksu i Baltony.
W latach 90. marka nabrała wiatru w żagle. Rozpoczął się proces tworzenia dużej sieci handlowej. W Kielcach, Białymstoku i Częstochowie powstały hurtownie, a sklepy (już o profilu ogólnospożywczym) zaczęły pojawiać się w kolejnych polskich miastach. Zarząd sieci nie bał się też przejmować – w 2000 roku kupił spółkę Pekpol Detal, wzbogacając się o 11 sklepów, a dwa lata później przyłączył do sieci 10 supermarketów Robert.
Pierwsza dekada XXI wieku przyniosła zasadnicze zmiany w krajobrazie rynku handlowego. Klienci zaczęli odwracać się od popularnych pod koniec lat 90. hipermarketów. Format supermarketowy (do którego zalicza się Marcpol), co prawda wciąż cieszył się popularnością, ale coraz szybciej rynkowe udziały zdobywały dyskonty, które jednocześnie mocno pracowały nad zmianą swojego pierwotnego wizerunku. Lidl przestawał być już tylko tani (jak głosiło jedno z pierwsze haseł reklamowych marki), zaczął oferować świeże warzywa i owoce ze swojego „Ryneczku”, a jednocześnie proponował coraz lepsze jakościowo towary w przystępnych cenach. To wszystko sprawiło, że supermarkety, by utrzymać się w grze o względy klientów, musiały zacząć sięgać po kolejne narzędzia z marketingowego arsenału. Rozbudowywały ofertę produktów świeżych, w wielu sklepach pojawiły się masarnie, w których na miejscu rozbiera się mięso i wyrabia wędliny.
Diagnoza upadku
Tak kompleksowy profil działalności wymaga jednak odpowiedniej skali. Podobnie zresztą jak możliwość konkurowania cenami, która nie jest możliwa bez dużej siły nabywczej. A tej Marcpolowi zabrakło. Podczas gdy liczby dyskontów i małych sklepów zintegrowanych w ramach sieci franczyzowych zaczęły iść w tysiące, Marcpol na początku obecnej dekady miał ledwie 50 sklepów (a na koniec ubiegłego roku niewiele więcej, bo 61). Większość z nich na Mazowszu, w pobliżu warszawskiego rynku, na którym dyskonty od lat wzmacniały swoją pozycję.
– MarcPol operował na bardzo trudnym rynku, gdzie konkurencja zarówno ze strony innych sieci supermarketów, jak też dyskontów lub hipermarketów była bardzo silna. Stosunkowo niewielka sieć sklepów nie pozwalała na osiągnięcie efektu skali, jaki występuje w przypadku dużych sieci dyskontów, supermarketów czy hipermarketów. Co oznacza, że koszty zakupów i zaopatrzenia w przypadku MarcPolu były wyższe niż u konkurencji, a to przekładało się na poziom cen – tłumaczy Bartosz Bolecki, analityk handlu detalicznego w firmie doradczej PMR. – Na pewno nie pomogły też nietrafione decyzje dotyczące rozwoju sieci – sprzedaż 11 sklepów Biedronce w połowie 2014 roku tylko wzmocniła konkurencyjną sieć. Niektóre decyzje dotyczące ekspansji, np. otwarcie sklepu i zamknięcie go po zaledwie po kilku miesiącach ze względu na słabe wyniki finansowe placówki, również nie wpłynęły pozytywnie na sytuację finansową sieci.
Zarządzający Marcpolem próbowali jeszcze walczyć o przywrócenie firmy do pionu. W sklepach przeprowadzono remodelling, były też plany wprowadzenia franczyzy. Ale czy rzeczywiście coś mogło uratować spółkę przed upadkiem?
– Franczyza raczej nie byłaby rozwiązaniem dla tej sieci. W sytuacji, gdy już od pewnego czasu było wiadomo o jej problemach finansowych, mogłoby być ciężko zdobyć zainteresowanie potencjalnych franczyzobiorców. Zwłaszcza, kiedy na rynku dostępnych jest bardzo wiele innych konceptów franczyzowych – tłumaczy Bolecki. – Wzbogacenie oferty mogłoby pomóc, ale wątpliwym jest czy takie rozwiązanie znacząco wpłynęłoby na dochodowość sklepów. MarcPol zresztą próbował rozwiązania z nowoczesnym działem warzywnym w jednym ze swoich sklepów, i to właśnie ta placówka została zamknięta po zaledwie kilku miesiącach od otwarcia. W sytuacji, kiedy wszystkie sieci decydują się na wprowadzanie innowacji do swoich sklepów, zrobienie dokładnie tego samego co inni, nie sprawi automatycznie, że sieci przybędzie klientów.
Wyróżnione franczyzy
Nest Bank
Placówki bankowe
Żabka
Sklepy typu convenience
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Santander
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Inne koncepty z branży art. spożywcze i FMCG
Al.Capone
Sklepy z alkoholem
Ale Animale Polskie Sklepy Zoologiczne
Sklepy zoologiczne
Auchan
Sklepy spożywcze
Candy Pop
Sklepy ze słodyczami i przekąskami
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Chorten
Sklepy spożywcze
Czas na Herbatę
Sklepy z herbatą i akcesoriami
Delikatesy Centrum
Supermarkety spożywcze
Duży Ben Market Alkoholowy
Sklepy z alkoholem
Husse
Karma i produkty dla psów i kotów
Intermarché (Grupa Muszkieterów)
Supermarkety spożywcze
Mistrz Piekarz
Przyczepy z pieczywem
Oskroba
Sklepy piekarnicze
Pierrot Woda Źródlana
Dystrybucja wody i napojów
Piko24
Sklepy autonomiczne
Polska Sieć Handlowa Lewiatan
Sklepy spożywcze
Stokrotka
Supermarkety spożywcze
Unikat Woda i Napoje
Dystrybucja wody i napojów
Żabka
Sklepy typu convenience
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...
Biznes na szkle, nie na plastiku
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski,...
Franczyza na sportowo
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.


