Kawiarnia w stylu eko

Moda na zdrowe żywienie dopiero się w Polsce zaczyna – mówi James Hancock, współwłaściciel kawiarnianego konceptu Organic Coffee & more.
Do jakiego rodzaju klientów kierują swoją ofertę kawiarnie Organic Coffee & more?
Kierujemy ją do dwóch grup klientów. Po pierwsze, jako kawiarnie, do kawoszy. Po drugie, jako lokale ekologiczne, do osób z większą świadomością w tej materii, zwracających uwagę na zdrowe żywienie. Nasze menu opieramy całkowicie na produktach, które mają certyfikaty żywności ekologicznej. Wszystkie lokale w kluczowe produkty (kawa, ciasto, pieczywo) zaopatrują się u wskazanych przez nas dostawców. Natomiast warzywa czy owoce franczyzobiorcy kupują już samodzielnie, ale także wymagamy, by posiadały one wspomniany certyfikat.
Czy z którejś z tych grup rekrutowani są franczyzobiorcy?
Po części tak właśnie jest. Nie wymagamy, aby nasi partnerzy byli fanatykami zdrowego żywienia. Rozumiemy przecież, że prowadzenie kawiarni to przede wszystkim biznes. Jednak chcemy by choć w stopniu podstawowym wykazywali zainteresowanie i zrozumienie dla ekologii i zasad zdrowego odżywiania.
Chyba łatwiej znaleźć takich klientów i partnerów w większych miastach?
Nasz koncept nie jest przeznaczony wyłącznie dla dużych miast, choć rzeczywiście głównie z takich właśnie ośrodków zgłaszają się do nas potencjalni franczyzobiorcy. W tej chwili prowadzimy dwa lokale własne i dwa franczyzowe w Warszawie. Jeden z franczyzowych właśnie został otwarty w Miasteczku Wilanów. We wrześniu ruszają dwa kolejne: jeden także w stolicy, a drugi w Krakowie. Zdajemy sobie sprawę, że poziom cenowy w naszych lokalach może być dla mniejszych miast niedostępny. Ale życie może nas zaskoczyć.
Jak długo lokal pracuje na uzyskanie rentowności?
Przy dobrej lokalizacji kawiarnia może stać się rentowna od razu. Bo lokalizacja to w naszym przypadku kluczowa rzecz. Trzeba wybrać albo ścisłe centrum miasta, albo okolice biurowców, instytucji, urzędów. Dobrym miejscem są też nowoczesne osiedla, w których mieszkają z reguły młodzi ludzie, mający nawyk częstego wychodzenia, przebywania poza domem. Jednak zdajemy sobie sprawę, że niektóre miejsca potrzebują więcej czasu na zdobycie klientów. Dlatego zalecamy naszym franczyzobiorcom, by mieli zabezpieczenie finansowe na pół roku prowadzenia działalności.
Jak oceniacie państwo konkurencję w tym segmencie gastronomicznym?
Wśród samych kawiarni konkurencja jest bardzo duża i na pewno jeszcze będzie rosła. Dlatego staramy się mieć ofertę, która będzie nas wyróżniała. Natomiast jeśli chodzi o rynek gastronomii ekologicznej, to w Polsce on praktycznie nie istnieje. Moda na zdrowe żywienie dopiero się zaczyna. Uważam, że eko-boom jest dopiero przed nami. A nasz format daje większe możliwości niż np. lokale wegańskie czy z posiłkami bezglutenowymi. Bo my, na bazie zdrowej żywności, możemy przygotować i takie, i takie menu, a do tego jeszcze posiłki tradycyjne, mięsne.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska
ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab

Atelier Herosima

Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Berlin Döner Kebap

Beza Krówka Lody rzemieślnicze

Bike Café

Browar Korona

BuBu Bubble Tea

Cafe Słodziak

Candy Pop

Carat Kebab

Chinkalnia

Cochise Burger

Cofix Poland

Crazy Bubble

Cudo Vegan Sushi

Cukiernia Sowa

Cukrem i Solą

Da Grasso

DG Restauracje

Dobra Pączkarnia

Domino’s Pizza

Donuterie

Doskoi

Express Pizza American Style

FABBRICA Italian Comfort Food

Falla

Felix Chicken

Fit Cake

Good Chicken

Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni

Grande Pizza

Gruby Benek

Hotdogzna

Japanos

Kashka

Kiss Kim Chi

Koku Sushi

Krowa Mać Burgers

Kurcze Pieczone

Langos

Le Pain Quotidien

Lodolandia & Kołacz

Lody Bonano

Lody Lida

Lviv Croissants

Maxipizza

McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi

Meron

Ministerstwo Śledzia i Wódki

Mniami Ice Cream

Mr. Kebab

New York Hot Dog

New York Pizza Department
Pizzerie

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Night Burger

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pizza Factory

Pizza Hut

Pizzeria Stopiątka

Prosiak Polski Kebab & Fast Food

Przybij Piątaka

Ramen Shop by Sushi Kushi

Sahar Kebab

Salsiccia Pizzeria Napoletana

Sayuri Sushi

So Coffee

Stava

Steiku Haoss

Subway

Sulaiman Kebab

Sushi Bistro

Sushi Burrito

Sushi Kushi

Sushiroll Bistro – restauracje sushi

Szaszłykowo

Taco Bar

Tawerna Pepe Verde

The White Bear Coffee

Tibesti 2Go

Totti Pizza Rzymska

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

United Chicken

Wendy’s

Willisch
Lodziarnie

Young Burger

Yum Yum Kebab

ZapieCKanki

Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta

ŻarWok
Featured franchises

Żabka
Sklepy typu convenience

Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA

McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi

Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety

Alior Bank Partner
Placówki bankowe

Willisch
Lodziarnie

Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Brands from the same sector

Franchise name
Sports articles

Franchise name
Partnership

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Franchise
Z ostatniej chwili
Pokaż wszystkie
Otwórz biznes z Lviv Croissants
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których...
Dowiedz się więcej
Sukces programu Żabki
Żabka kontynuuje program dla początkujących przedsiębiorców „Bezpieczny start”. Dzięki inicjatywie sieci, ponad 50 osób otworzyło...
Dowiedz się więcej
Fit+ sięga po niszę
Sieć bezobsługowych siłowni Fit+ celuje w miejscowości już od 1 tys. mieszkańców. Sąsiedztwo lokalnej konkurencji mile widziane.
Dowiedz się więcej
Dobry rok Żabki
Grupa Żabka chwali się wynikami za 2024 rok. Zysk netto wzrósł o 66 proc., a sprzedaż do klienta końcowego o blisko 20 proc. Przybyło też...
Dowiedz się więcej