Bezpieczna dostawa

Ograniczony do minimum kontakt z innymi osobami, regularne używanie środków dezynfekujących i stała kontrola stanu zdrowia – to zasady bezpiecznego dostarczania posiłków.
In this article you will learn
- Young Engineers inspires children aged 4–15 to explore engineering through fun, hands-on activities like LEGO and Algobrix coding.
- Operating in 50+ countries, it has gained global recognition and achieved milestones like a Guinness World Record.
- Franchisees receive extensive training, marketing support, and flexible opportunities to run educational programs.
- The franchise requires a $6,000–$35,000 investment, strong interpersonal skills, and a passion for working with kids.
Gastrokurierska firma Stava już wiosną zainicjowała akcję #bezpiecznedowozy i wspólnie z przedstawicielami branży gastronomicznej oraz ekspertami ds. bezpieczeństwa żywności opracowała Kodeks Dobrych Praktyk, który został zaaprobowany przez Główny Inspektorat Sanitarny. Dzisiaj, gdy gastronomia znów może pracować tylko w kanale delivery, te zasady warto przypomnieć.
Najpierw dezynfekcja
Zasady bezpiecznej dostawy posiłków kurierzy najpierw poznają na szkoleniu.
– Przed rozpoczęciem pracy kurierzy przechodzą szczegółowy, specjalistyczny kurs, który przygotowuje ich do działania w obecnie panujących warunkach. Zakres przekazywanych dostawcom informacji obejmuje przede wszystkim zachowanie wszelkich procedur bezpieczeństwa i higieny transportu posiłków z restauracji do miejsca docelowego – wyjaśnia Paweł Aksamit, prezes firmy Stava.
Kurierzy otrzymują wiedzę m.in. na temat dezynfekcji biura, narzędzi pracy i samochodu.
Jak ich praca wygląda obecnie w praktyce? Przed rozpoczęciem zmiany dostawcy myją ręce, zakładają rękawiczki ochronne, mierzą temperaturę i wypełniają odpowiedni formularz na temat swojego stanu zdrowia.
– Wszystkie te czynności mają zapewnić maksymalne bezpieczeństwo osobom, które podczas pracy dostawcy będą miały z nim kontakt – podkreśla Paweł Aksamit.
Pobierając sprzęt do pracy, kurierzy zwracają uwagę na to, czy był wcześniej zdezynfekowany – posiada wówczas specjalną naklejkę. W razie potrzeby dostawca samodzielnie dokonuje dezynfekcji, np. za pomocą ozonatora.
– Każdego dnia proces dezynfekcji powinno przechodzić całe wyposażenie biura, szczególnie przedmioty, które mają najczęstszy kontakt z pracownikami m.in. terminale płatnicze, klamki, długopisy, karty paliwowe, dokumenty i telefony (również te prywatne) – dodaje Paweł Aksamit. – Pełna dezynfekcja przeprowadzana jest także w samochodach: kluczyki, kierownica i pasy, ale również mniej oczywiste miejsca, takie jak korek wlewu paliwa i gazu, hamulec ręczny, lewarek skrzyni biegów, czy przełączniki światła lub klimatyzacji, to tylko niektóre z elementów, które odkażają kurierzy.
Bezpieczny odbiór...
W zachowaniu bezpieczeństwa, kluczowe jest też odpowiednie przeprowadzenie dwóch podstawowych procesów w dowozie posiłku – bezkontaktowego odbioru jedzenia z restauracji i bezkontaktowej dostawy do konsumenta.
– Odpowiedzialne firmy kurierskie działają według procedur wypracowanych i zweryfikowanych pod kątem nowego zagrożenia wirusem SARS-Cov-2 w ramach systemu HACCP. Przeglądy systemu pozwoliły na wprowadzenie zwiększonego reżimu higienicznego i dopracowanie procedur. Jednym z elementów jest bezkontaktowa dostawa z restauracji do klienta polegająca na ograniczeniu do minimum kontaktu kuriera z klientem, przy zachowaniu reżimu higienicznego – informuje Joanna Terelak-Subramanian, ekspert bezpieczeństwa żywności i mikrobiolog, twórczyni platformy HACCP Online.
Bezkontaktowy odbiór polega na przekazaniu posiłku do transportu w taki sposób, by uniknąć bezpośredniej styczności obu stron realizujących zamówienie. Restauracje biorące udział w akcji #bezpiecznedowozy, stworzyły specjalne strefy buforowe do wydawania posiłków, znajdujące się w innym pomieszczeniu niż obsługa restauracji lub w bezpiecznej odległości od miejsca, w którym przebywają jej pracownicy. Pracownik lokalu zanosi zamówione jedzenie do wyznaczonej strefy. Kiedy tylko osoba przekazująca przesyłkę oddali się od tego miejsca, kurier odbiera posiłek, umieszczając go w zdezynfekowanej torbie, która ma za zadanie nie tylko utrzymać odpowiednią temperaturę dania, ale także zabezpieczyć higienicznie. Dzięki tej procedurze kurier nie ma bezpośredniej styczności z obsługą restauracji.
...i dostawa
Kurierzy, w celu zachowania bezpieczeństwa nie powinni wchodzić do budynku – najlepiej, żeby klient wyszedł na zewnątrz i odebrał posiłek z umówionego z kurierem miejsca. Chodzi o to, żeby nie musieli przebywać w windach i klatkach schodowych. Życie pisze jednak różne scenariusze i zdarza się, że kurierzy będą musieli wchodzić do budynków. Zawsze są jednak wyposażeni w maseczki ochronne oraz odpowiednie rękawiczki.
W przypadku zamówienia opłaconego online, dostawa przebiega w pełni bezkontaktowo i bezpiecznie, dlatego też taka forma regulowania rachunku jest najbardziej wskazana. Jeśli jednak płatność odbywa się przy odbiorze, najlepiej byłoby, aby zamawiający płacił kartą. Terminale płatnicze są dezynfekowane przed każdą transakcją i po jej zakończeniu. Jeśli klient płaci jednak gotówką, ona też zostanie odpowiednio zdezynfekowana.
Portal franchising.pl jest partnerem medialnym akcji #bezpiecznedowozy.
Main conclusions
- Young Engineers addresses the growing demand for engineering skills by fostering curiosity and passion for the subject among children through innovative, hands-on educational programs.
- The franchise offers a unique business opportunity with strong global recognition, extensive support, and flexible work options for individuals passionate about education and engineering.
- With low initial investment and diversified revenue streams, Young Engineers is well-suited for franchisees who enjoy working with children and have strong communication and management skills.
- Young Engineers combines education and entertainment to prepare children for future workforce challenges while providing franchisees with a scalable and impactful business model.
See in catalogue

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Master licenses
Featured franchises

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Master licenses
Brands from the same sector

Franchise name
Sports articles

Franchise name
Partnership

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Franchise
News

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...