Bezpieczna żywność modyfikowana genetycznie
Rozporządzenie Ministra Zdrowia dotyczące nowej żywności.
W dniu 2 stycznia 2003 r. Minister Zdrowia wydał rozporządzenie w sprawie sposobu i trybu postępowania dotyczącego nowej żywności, które obowiązuje od 7 lutego br. (Dz. U. 2003, Nr 7, poz. 90). Rozporządzenie zostało wydane na podstawie art. 15 ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
Rozporządzenie reguluje sposób postępowania, jakie jest niezbędne dla stwierdzenia, czy tzw. nowa żywność nie stanowi zagrożenia dla zdrowia lub życia człowieka oraz środowiska. Warto przypomnieć, że nowa żywność to żywność zawierająca lub składająca się z organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Organizmy genetycznie zmodyfikowane zostały określone jako „GMO”. Jednostkami uprawnionymi do wydawania opinii na podstawie dokumentacji przedłożonej przez przedsiębiorcę są m.in. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie i Państwowy Zakład Higieny w Warszawie. Organem, który dokonuje oceny jakości zdrowotnej żywności i żywienia jest Główny Inspektor Sanitarny. W przypadku złożenia wniosku związanego z podjęciem produkcji nowej żywności wnioskodawca powinien przedstawić dokumentację zawierającą m.in.:
- skład ilościowy i jakościowy,
- zawartość składników odżywczych,
- projekty etykiety,
- potwierdzenie, że opakowania jednostkowe spełniają wymagania określone w odrębnych przepisach.
Po przeprowadzeniu postępowania Główny Inspektor Sanitarny wydaje decyzję zezwalającą bądź wstrzymuje lub ogranicza produkcję lub wprowadzenie do obrotu nowej żywności. Decyzje zezwalające na podjęcie produkcji lub wprowadzenie do obrotu nowej żywności zawierającej organizmy genetycznie zmodyfikowane są wydawane na okres nie dłuższy niż termin ważności zezwolenia na wprowadzenie produktu GMO do obrotu.
Wyróżnione franczyzy
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Nest Bank
Placówki bankowe
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Żabka
Sklepy typu convenience
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Santander
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...

