Zbigniew Grycan: Interesy prowadzę na zimno
- Pamiętam z dzieciństwa, jak pracownicy urzędu skarbowego zabrali nam z domu krzesła, więc siedzieliśmy na skrzynkach. Ale w życiu ma się więcej niż jedną szansę - mówi Zbigniew Grycan, właściciel firmy Grycan - lody od pokoleń.
Kiedy otwierał pan lodziarnie Grycan - lody od pokoleń, złośliwi uważali, że zagrał pan na nosie Zielonej Budce i funduszom Enterprise... Czy właśnie o to panu chodziło?
Absolutnie nie. Wręcz przeciwnie. Zielonej Budce życzę lepiej niż wszystkim innym konkurentom. Jest takie powiedzenie, że z żoną można się rozwieść, ale dziecka się nie porzuca - a Zielona Budka jest moim pierwszym dzieckiem. I każde ich niepowodzenie przyjmuję z pewną nutką goryczy.
Czy firma Grycan to pan czy efekt działań zespołu?
Tworzenie strategii należy do mnie. Pracownicy, wśród których znalazło się kilka osób z Zielonej Budki, znają standardy działania, wiedzą, czego od nich wymagam. A ja mam do nich bezwzględne zaufanie. Każdy z nich zna mój numer telefonu i wie, że może dzwonić w każdej sprawie.
Czyli firma naprawdę w rodzinnym klimacie?
Nie uznaję żadnych korporacyjnych struktur.
Powszechnie uważa się, że hierarchia korporacyjna jest bardziej efektywna. Czy rodzinna firma może być konkurencyjna wobec koncernów?
Zarządzanie firmą o strukturze korporacyjnej jest skomplikowane. Zanim decyzja o wprowadzeniu jakiegoś produktu przejdzie wszystkie stopnie hierarchii, u nas produkt jest już w sprzedaży. Oczywiście nie da się uniknąć hierarchii i biurokracji, ale ma ona znacznie mniejszy wymiar.
Fragment wywiadu opublikowanego w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING nr 9/2008
Wyróżnione franczyzy
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Nest Bank
Placówki bankowe
Żabka
Sklepy typu convenience
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
So Coffee
Kawiarnie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Santander
Placówki bankowe
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...

