Array ( [article] => Array ( [pid] => 48859 [country] => pl [article_id] => 7396 [article_date] => 2012-12-06 [articletype_id] => 46 [article_title] => Jaki lunch, taki kontrakt [article_intro] => Obiad w restauracji może pomóc w pozyskaniu kontrahenta. Radzimy jak powinien wyglądać lunch biznesowy. [article_www] => 1 [add] => 0 [companytype_id] => 0 [img_photo_description] => Wybór lokalu zależy od okoliczności i charakteru spotkania, a także od preferencji kontrahenta. Na spotkanie wybieram zwykle zaprzyjaźnioną restaurację, gdzie zawsze mogę liczyć na stolik w kameralnej atmosferze, sprawdzone dania i sympatyczną obsługę.
Piotr Cieślik, Husse Polska [secret] => scrtk970ed2671617dc6f27830983c3095d73 [fb_savedforms_id] => 0 [slug] => [learn_about] => [conclusions] => [figures_text] => [figures_number] => [active] => 1 [sector_name] => [book_id] => [book_type] => [article_title_url] => jaki-lunch-taki-kontrakt [article_title_striped] => Jaki lunch, taki kontrakt [dir] => my-company [article_text_photo] =>

– Lunch biznesowy powinien odbywać się przede wszystkim poza miejscem pracy. Nawet jeśli w biurowcu przedsiębiorstwa znajduje się wyjątkowo reprezentacyjne pomieszczenie, a firma cateringowa świadczy usługi na najwyższym poziomie – lunch biznesowy w miejscu pracy nie jest dobrym pomysłem. Dlaczego? Bo mimo pozornej izolacji od firmowego życia – istnieje ryzyko, że spotkanie będą przerywały wizyty współpracowników z niecierpiącymi zwłoki problemami albo przypadkowe najścia osób, które nie miały świadomości, że sala jest zajęta – mówi Bartosz Werpachowski z restauracji Akashia.

Po pierwsze: wybór kultury

Goszcząc kontrahentów zagranicznych, bardzo często chcemy pochwalić się przed nimi rodzimą kuchnią, roztoczyć przed nimi bukiet „swojskich smaków” i proponujemy lunch w restauracji o tradycyjnym polskim menu. Nie zapominajmy jednak, że coraz więcej osób lubi egzotyczne albo nietypowe dania. W tym przypadku dobrym pomysłem jest wizyta w restauracji, która serwuje np. posiłki prostej kuchni japońskiej czy z konkretnego regionu Włoch. Sushi w Polsce dopiero zyskuje popularność, chociaż w środowisku biznesowym jest już doskonale rozpoznawalne. Z kolei dużym atutem lokali serwujących dania kuchni włoskiej jest to, że cieszy się ona dużą popularnością w Polsce już od lat. Ze względu na prostotę kompozycyjną pizza czy pasty zadomowiły się na dobre w menu nie tylko ludzi biznesu.

Partner promotion – discover more
Sponsored • Example Partner

Wszystko zależy jednak od gustów kulinarnych uczestników spotkania. Przecież lunch biznesowy może być tak samo udany w restauracji serwującej bardziej ciężkostrawne potrawy.
– O wyborze konkretnej lokalizacji na biznesowe rozmowy przy posiłku często decyduje miejsce, w którym działa restauracja. Często pada on na lokale mieszczące się w pobliżu biurowców i siedzib firm – mówi Bartosz Werpachowski. – Zazwyczaj takie restauracje przygotowują się na obsługę w ciągu dnia głównie klientów biznesowych. Dbają o to, by w lokalu panowała odpowiednia do robienia interesów atmosfera. Często też przygotowują specjalne lunchowe menu.

Po drugie: przyjazne przestrzenie

– Pomieszczenie, w którym jemy lunch i przy okazji omawiamy ważne interesy, nie powinno rozpraszać – zastrzega Bartosz Werpachowski. – Bogactwo zdobień, głośna i niezbyt przyjazna muzyka albo obsługa, która nie pozwala na dyskrecję, to zdecydowanie elementy niedopuszczalne. Wybierajmy zatem restauracje pod tym kątem sprawdzone. Dodatkowo dyskretna muzyka w lokalu spowoduje, że nastrój będzie bardziej sprzyjający rozmowie.

Po trzecie: godziny i menu

– Na lunch zazwyczaj wybieramy się wczesnym popołudniem. Czasem zdarza się jednak, że sprawy zawodowe trzymają nas przy biurkach dłużej, aniżeli byśmy chcieli. Dlatego warto, zanim zrobimy rezerwację w restauracji, upewnić się, do której godziny wydawane są tam posiłki lunchowe – radzi Bartosz Werpachowski.
Dania tego typu serwowane są zazwyczaj o stałych godzinach między 12 a 17. Dużym ułatwieniem jest, jeśli połączono je w zestawy, co ułatwia wybór i nie powoduje straty czasu na dobieranie zup do przystawek i dań głównych. A wiadomo, jak deficytowym dobrem w pośpiechu biznesmenów jest czas.

Po czwarte: profesjonalna obsługa

Równie istotnym jak smaczne jedzenie elementem udanego spotkania z potencjalnym kontrahentem jest obsługa lokalu. Idealny kelner powinien być niezauważalny, ale jednocześnie tak wyczulony na potrzeby klienta, by w odpowiednim momencie natychmiast znaleźć się w jego pobliżu. Kelner musi być profesjonalistą i wzbudzać poczucie bezpieczeństwa.

Idealny lunch biznesowy kończy się z chwilą, gdy przychodzi czas na uiszczenie zapłaty. Rachunek nie powinien być regulowany przy stoliku, w towarzystwie zaproszonych gości. Gospodarz spotkania wykaże się eleganckim gestem, jeśli pod jakimś pretekstem wstanie od stołu i dyskretnie zapłaci za rachunek. Gdy będziemy się trzymać tych kilku prostych zasad przy organizowaniu lunchu biznesowego, nawet takiego, na którym omawiane są problemy, a nie sukcesy, możemy być pewni, że pozostawi on uczucie satysfakcji.

Opracowała Agnieszka Kamińska

[authors] => Array ( [0] => Array ( [author_id] => 166 [author_pid] => 1078 [author_name] => Agnieszka Turska [authortype_id] => 1 [author_info] => [author_position] => [author_email] => [author_profile] =>

Absolwentka Wydziału Polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego na kierunku Filologia Polska ze specjalizacją filologia dla mediów. W redakcji miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i portalu Franchising.pl od marca 2006 r. Zajmuje się social mediami i projektowaniem graficznym. Prywatnie miłośniczka kotów, żeglowania, mazurskich ognisk, dobrej książki i muzyki.

[display_author] => 0 [author_type] => dziennikarze [twitter_link] => https://twitter.com/agakapl [linkedin_link] => https://www.linkedin.com/in/agakapl/ [author_photo] => Array ( [pid] => 205434 [itemserver_id] => 51038 [img_width] => 450 [img_height] => 600 [path] => d27/e75/agnieszka-turska.jpg [mime] => image/jpeg [country_item] => pl [title] => [description] => [alt] => ) [author_name_url] => agnieszka-turska ) ) [link] => /moja-firma/7396/jaki-lunch-taki-kontrakt/ [articletype] => Array ( [articletype_name] => styl [articletype_superior] => 2 [permanent] => 0 [display_author] => 1 [link] => 13 [advertising] => 0 [articletype_name_url] => styl ) [images] => Array ( [article] => Array ( [0] => Array ( [pid] => 73153 [country_item] => pl [description] => Wybór lokalu zależy od okoliczności i charakteru spotkania, a także od preferencji kontrahenta. Na spotkanie wybieram zwykle zaprzyjaźnioną restaurację, gdzie zawsze mogę liczyć na stolik w kameralnej atmosferze, sprawdzone dania i sympatyczną obsługę.
Piotr Cieślik, Husse Polska [path] => a30/805/knc-biznesmeni.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 400 [img_height] => 267 [itemserver_id] => 22560 ) ) [first] => Array ( [0] => Array ( [pid] => 73277 [country_item] => pl [description] => Wybór lokalu zależy od okoliczności i charakteru spotkania, a także od preferencji kontrahenta. Na spotkanie wybieram zwykle zaprzyjaźnioną restaurację, gdzie zawsze mogę liczyć na stolik w kameralnej atmosferze, sprawdzone dania i sympatyczną obsługę.
Piotr Cieślik, Husse Polska [path] => 171/70e/sakana-burakowska-sushi.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 330 [img_height] => 330 [itemserver_id] => 22688 ) ) ) [og_image] => a30/805/knc-biznesmeni.jpg [article_date_formated] => 06.12.2012 [article_day] => Czwartek [article_img] => Array ( [0] => Array ( [pid] => 73153 [country_item] => pl [description] => Wybór lokalu zależy od okoliczności i charakteru spotkania, a także od preferencji kontrahenta. Na spotkanie wybieram zwykle zaprzyjaźnioną restaurację, gdzie zawsze mogę liczyć na stolik w kameralnej atmosferze, sprawdzone dania i sympatyczną obsługę.
Piotr Cieślik, Husse Polska [path] => a30/805/knc-biznesmeni.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 400 [img_height] => 267 [itemserver_id] => 22560 ) ) [article_alt] => ) [images] => Array ( [0] => Array ( [pid] => 73153 [country_item] => pl [description] => Wybór lokalu zależy od okoliczności i charakteru spotkania, a także od preferencji kontrahenta. Na spotkanie wybieram zwykle zaprzyjaźnioną restaurację, gdzie zawsze mogę liczyć na stolik w kameralnej atmosferze, sprawdzone dania i sympatyczną obsługę.
Piotr Cieślik, Husse Polska [path] => a30/805/knc-biznesmeni.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 400 [img_height] => 267 [itemserver_id] => 22560 ) ) [imagesCount] => 1 [book] => Array ( ) [brands] => Array ( ) )

Jaki lunch, taki kontrakt

Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

– Lunch biznesowy powinien odbywać się przede wszystkim poza miejscem pracy. Nawet jeśli w biurowcu przedsiębiorstwa znajduje się wyjątkowo reprezentacyjne pomieszczenie, a firma cateringowa świadczy usługi na najwyższym poziomie – lunch biznesowy w miejscu pracy nie jest dobrym pomysłem. Dlaczego? Bo mimo pozornej izolacji od firmowego życia – istnieje ryzyko, że spotkanie będą przerywały wizyty współpracowników z niecierpiącymi zwłoki problemami albo przypadkowe najścia osób, które nie miały świadomości, że sala jest zajęta – mówi Bartosz Werpachowski z restauracji Akashia.

Po pierwsze: wybór kultury

Goszcząc kontrahentów zagranicznych, bardzo często chcemy pochwalić się przed nimi rodzimą kuchnią, roztoczyć przed nimi bukiet „swojskich smaków” i proponujemy lunch w restauracji o tradycyjnym polskim menu. Nie zapominajmy jednak, że coraz więcej osób lubi egzotyczne albo nietypowe dania. W tym przypadku dobrym pomysłem jest wizyta w restauracji, która serwuje np. posiłki prostej kuchni japońskiej czy z konkretnego regionu Włoch. Sushi w Polsce dopiero zyskuje popularność, chociaż w środowisku biznesowym jest już doskonale rozpoznawalne. Z kolei dużym atutem lokali serwujących dania kuchni włoskiej jest to, że cieszy się ona dużą popularnością w Polsce już od lat. Ze względu na prostotę kompozycyjną pizza czy pasty zadomowiły się na dobre w menu nie tylko ludzi biznesu.

Partner promotion – discover more
Sponsored • Example Partner

Wszystko zależy jednak od gustów kulinarnych uczestników spotkania. Przecież lunch biznesowy może być tak samo udany w restauracji serwującej bardziej ciężkostrawne potrawy.
– O wyborze konkretnej lokalizacji na biznesowe rozmowy przy posiłku często decyduje miejsce, w którym działa restauracja. Często pada on na lokale mieszczące się w pobliżu biurowców i siedzib firm – mówi Bartosz Werpachowski. – Zazwyczaj takie restauracje przygotowują się na obsługę w ciągu dnia głównie klientów biznesowych. Dbają o to, by w lokalu panowała odpowiednia do robienia interesów atmosfera. Często też przygotowują specjalne lunchowe menu.

Po drugie: przyjazne przestrzenie

– Pomieszczenie, w którym jemy lunch i przy okazji omawiamy ważne interesy, nie powinno rozpraszać – zastrzega Bartosz Werpachowski. – Bogactwo zdobień, głośna i niezbyt przyjazna muzyka albo obsługa, która nie pozwala na dyskrecję, to zdecydowanie elementy niedopuszczalne. Wybierajmy zatem restauracje pod tym kątem sprawdzone. Dodatkowo dyskretna muzyka w lokalu spowoduje, że nastrój będzie bardziej sprzyjający rozmowie.

Po trzecie: godziny i menu

– Na lunch zazwyczaj wybieramy się wczesnym popołudniem. Czasem zdarza się jednak, że sprawy zawodowe trzymają nas przy biurkach dłużej, aniżeli byśmy chcieli. Dlatego warto, zanim zrobimy rezerwację w restauracji, upewnić się, do której godziny wydawane są tam posiłki lunchowe – radzi Bartosz Werpachowski.
Dania tego typu serwowane są zazwyczaj o stałych godzinach między 12 a 17. Dużym ułatwieniem jest, jeśli połączono je w zestawy, co ułatwia wybór i nie powoduje straty czasu na dobieranie zup do przystawek i dań głównych. A wiadomo, jak deficytowym dobrem w pośpiechu biznesmenów jest czas.

Po czwarte: profesjonalna obsługa

Równie istotnym jak smaczne jedzenie elementem udanego spotkania z potencjalnym kontrahentem jest obsługa lokalu. Idealny kelner powinien być niezauważalny, ale jednocześnie tak wyczulony na potrzeby klienta, by w odpowiednim momencie natychmiast znaleźć się w jego pobliżu. Kelner musi być profesjonalistą i wzbudzać poczucie bezpieczeństwa.

Idealny lunch biznesowy kończy się z chwilą, gdy przychodzi czas na uiszczenie zapłaty. Rachunek nie powinien być regulowany przy stoliku, w towarzystwie zaproszonych gości. Gospodarz spotkania wykaże się eleganckim gestem, jeśli pod jakimś pretekstem wstanie od stołu i dyskretnie zapłaci za rachunek. Gdy będziemy się trzymać tych kilku prostych zasad przy organizowaniu lunchu biznesowego, nawet takiego, na którym omawiane są problemy, a nie sukcesy, możemy być pewni, że pozostawi on uczucie satysfakcji.

Opracowała Agnieszka Kamińska

Brands from the same sector

Franchise Logo

Franchise name

Sports articles

Price icon 15,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Partnership

Price icon 10,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Master licenses

Price icon 7,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Franchise

Price icon 5,000 €