Kawiarnia w dobrym stylu

Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Na przestrzeni ostatnich lat mapa kawiarni w Polsce znacznie się zagęściła. Powstają kolejne lokale międzynarodowych sieci, a także niezależne kawiarnie o bardzo zróżnicowanym charakterze. W dużych miastach silnie rozwijają się także punkty, w których mała czarna, nie jest głównym powodem, dla którego lokal funkcjonuje. Kawa staje się jedynie dodatkiem, uzupełnieniem. Znajdziemy więc lokale będące połączeniem kawiarni z księgarnią, cukiernią, galerią sztuki, miejscem pracy, czy klubem dla małych dzieci. Wystrój wnętrza, klimat pomieszczenia i odpowiednia aranżacja stały się więc równie ważne, jak jakość kawy czy menu lokalu. Nie bez przyczyny właściciele kawiarni i cukierni coraz większą wagę przywiązują do wyboru materiałów, które użyte zostaną do aranżacji pomieszczenia.

Modernistycznie, akustycznie

Trendy się jednak zmieniają. Minęła moda na lokale stylizowane na XIX wieczną kamienicę, czy styl kolonialny. Wnętrza z materiałowymi kotarami, kwiecistymi tapetami na ścianach i dużą ilością bibelotów są dziś niemodne. Nowoczesne kawiarnie urządzone są zazwyczaj w stylu modernistycznym, wypełnione prostymi formami, bez zbędnych ozdób. Wnętrza ocieplać mają jedynie barwy: pastele i brązy. Wiele lokali ma także charakter bardziej ascetyczny. Przypominają raczej jasne wnętrza w stylu skandynawskim, bądź loftowe przestrzenie z surową ścianą z cegieł lub betonu.

Wprowadzenie do wnętrz gładkich, twardych powierzchni powoduje jednak pogorszenie akustyki. Dźwięki odbijają się od ścian i mebli. Na to nakładają się odgłosy rozmów, hałas urządzeń m.in. klimatyzacji i ekspresu, szuranie krzeseł, często także hałas z zewnętrz, gdyż wiele lokali otwiera się na ulicę lub alejki w centrach handlowych. Poziom hałasu w restauracji i kawiarni często przekracza 70 dB. A takie warunki przestają już być komfortowe dla przebywających w pomieszczeniu osób. Najskuteczniejszym sposobem, by osiągnąć odpowiednią akustykę wnętrza jest zastosowanie sufitów podwieszanych z wełny mineralnej. Dlaczego akurat z wełny? Ma ona doskonałe właściwości pochłaniania dźwięku oraz zmniejszania pogłosu. W przeciwieństwie do sufitów z twardej zabudowy kartonowo-gipsowej, nie odbija dźwięków, a je absorbuje. Podnosi to komfort rozmowy i poprawia zrozumiałość mowy.

- Gdy kilku ludzi mówi jednocześnie, często trudno jest im się zrozumieć. Starają się więc rozmawiać coraz głośniej. Powstaje tzw. „efekt spotkania towarzyskiego”. Na skutek tego błędnego koła ciśnienie akustyczne w pomieszczeniu może osiągnąć bardzo wysoki poziom – zauważa Maria Chudkiewicz, menedżer ds. marketingu firmy Rockfon.

Montaż pochłaniających dźwięk elementów może obniżyć poziom hałasu w pomieszczeniu o ok. 7-10 dB. Jednak właściwości techniczne muszą iść w parze z estetyką. W kawiarniach, cukierniach czy restauracjach design wnętrza odgrywa ważną rolę.

– Styliści wnętrz i architekci mają bardzo duży wybór wśród akustycznych produktów. Mogą zdecydować się nie tylko na jednolity, gładki sufit, ale także podwieszane moduły o różnych kształtach. Takie akustyczne wyspy zajmują jedynie część sufitu, nadając wnętrzu niecodzienny charakter – wyjaśnia Maria Chudkiewicz.

Światło szyte na miarę

Podobnie jak elementy montowane na suficie i ścianach, także oświetlenie dopasowywane jest indywidualnie do każdego wnętrza. Oprawa oświetleniowa pozwala nadać odpowiedni klimat pomieszczeniu. Zaznaczyć wybrane punkty, czy dekoracje.

- Nie ma jednej zasady określającej sposób podejścia do projektu oświetlenia dla lokalu użyteczności publicznej. Za każdym razem czynniki określające koncepcję są inne. Zależy ona od lokalizacji, potencjalnej grupy docelowej, ale przede wszystkim od charakteru, który chcemy uzyskać – mówi Klaudia Konsor-Osmęda, zastępca dyrektora handlowego firmy Lako, projektującej i produkującej oświetlenie.

Przy projektowaniu oświetlenia właściciele lokalu i styliści powinni pamiętać o bardzo istotnym podziale na cztery strefy, jakie można wyróżnić w przestrzeni kawiarni, cukierni lub restauracji. Są nimi: strefa wejścia, wyboru, zakupu oraz strefa konsumpcji. Ogólnie przyjęta zasada mówi, iż w każdej ze stref powinno się zastosować inny rodzaj oświetlenia, pełniący inną rolę. Ważne jest nie tylko nasycenie świtałem, czy jego barwa. Istotne znaczenie ma także kształt i oprawa punktów świetlnych.

- Poprzez zastosowanie różnego rodzaju opraw możemy uzyskać diametralnie inne efekty wizualne, budujące nastrój i atmosferę wnętrza – zauważają projektanci z firmy Lako.

Sufity podwieszane i oświetlenie mogą ze sobą współgrać technicznie, jak również na płaszczyźnie estetyki. Jak oceniają eksperci Rockfon, patrząc na realizacje z ostatnich lat, widać, że wśród właścicieli kawiarni rośnie świadomość konieczności odpowiedniej aranżacji i akustyki wnętrz. Nie wykluczone więc, że w Polsce powstaną kawiarnie i restauracje, które staną się swoista ikoną stylu.

(awh)

Inne koncepty z branży gastronomia

Am Am Kebab

Am Am Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Bafra Kebab

Bafra Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 35 000 zł
Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 250 000 zł
Bestpresso

Bestpresso

Automaty vendingowe do kawy i przekąsek

Price icon 200 000 zł
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
Bike Café

Bike Café

Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie

Price icon 5 000 zł
BuBu Bubble Tea

BuBu Bubble Tea

Bary z bubble tea

Price icon 25 000 zł
Burger King®

Burger King®

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 3 000 000 zł
Cafe Słodziak

Cafe Słodziak

Kawiarnie

Price icon 19 000 zł
Chinkalnia

Chinkalnia

Restauracje gruzińskie

Price icon 250 000 zł
Cochise Burger

Cochise Burger

Burgerownie

Price icon 100 000 zł
Cofix Poland

Cofix Poland

Kawiarnie

Price icon 250 000 zł
Costa Coffee

Costa Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Cukrem i Solą

Cukrem i Solą

Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą

Price icon 30 000 zł
Da Grasso

Da Grasso

Pizzerie

Price icon 250 000 zł
DG Restauracje

DG Restauracje

Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach

Price icon 100 000 zł
Dobra Pączkarnia

Dobra Pączkarnia

Cukiernie

Price icon 150 000 zł
Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
Doskoi

Doskoi

Restauracje japońskie

Price icon 150 000 zł
Express Pizza American Style

Express Pizza American Style

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
FABBRICA Italian Comfort Food

FABBRICA Italian Comfort Food

Restauracje włoskie

Price icon 300 000 zł
Fit Cake

Fit Cake

Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy

Price icon 50 000 zł
Fruitisimo

Fruitisimo

Bary z sokami

Price icon 170 000 zł
Gruby Benek

Gruby Benek

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
Islak Burger

Islak Burger

Burgerownie

Price icon 4 999 zł
KawoWiniarnia

KawoWiniarnia

Kawiarnie-winiarnie

Price icon 39 000 zł
Koku Sushi

Koku Sushi

Restauracje sushi

Price icon 160 000 zł
Krowa Mać Burgers

Krowa Mać Burgers

Burgerownie

Price icon 150 000 zł
Kurcze Pieczone

Kurcze Pieczone

Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu

Price icon 30 000 zł
Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Piekarnie-restauracje

Price icon 1 062 500 zł
Lody Bonano

Lody Bonano

Lodziarnie

Price icon 25 000 zł
Lviv Croissants

Lviv Croissants

Piekarnie typu fast-food z croissantami

Price icon 250 000 zł
Maxipizza

Maxipizza

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
McDonald’s

McDonald’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 2 000 000 zł
Migavka

Migavka

Restauracje comfort food

Price icon 120 000 zł
 Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Kluby z alkoholem i przekąskami

Price icon 100 000 zł
Mniami Ice Cream

Mniami Ice Cream

Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami

Price icon 7 000 zł
Mokra Włoszka

Mokra Włoszka

Pizzerie

Price icon 300 000 zł
Mr. Kebab

Mr. Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 50 000 zł
New York Pizza Department

New York Pizza Department

Pizzerie

Price icon 65 000 zł
Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Restauracje-kluby eventowe

Price icon 1 000 000 zł
Night Burger

Night Burger

Burgerownie

Price icon 110 000 zł
OJOO

OJOO

Kawiarnie samoobsługowe

Price icon 42 500 zł
Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Mobilne cukiernie

Price icon 25 000 zł
PapaGyros

PapaGyros

Grecki street food

Price icon 50 000 zł
Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnia Wódki i Piwa

Agencje płatnicze

Price icon 0 zł
Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Kawiarnie

Price icon 800 000 zł
Pizza Hut

Pizza Hut

Pizzerie

Price icon 800 000 zł
Pizzeria Stopiątka

Pizzeria Stopiątka

Pizzerie

Price icon 180 000 zł
Przybij Piątaka

Przybij Piątaka

Puby

Price icon 100 000 zł
Sahar Kebab

Sahar Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sayuri Sushi

Sayuri Sushi

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
So Coffee

So Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Stava

Stava

Dostawa posiłków i zakupów

Price icon 300 000 zł
Sulaiman Kebab

Sulaiman Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sushi Bistro

Sushi Bistro

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
Sushi Kushi

Sushi Kushi

Restauracje sushi

Price icon 120 000 zł
Sushi Poke Go

Sushi Poke Go

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
SushiRoll Bistro

SushiRoll Bistro

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
The Real Pizza Company

The Real Pizza Company

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
The White Bear Coffee

The White Bear Coffee

Kawiarnie

Price icon 200 000 zł
Tibesti 2Go

Tibesti 2Go

Pizzerie

Price icon 90 000 zł
T-Pizza

T-Pizza

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
United Chicken

United Chicken

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 80 000 zł
Wendy’s

Wendy’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 50 000 000 zł
Willisch

Willisch

Lodziarnie

Price icon 89 000 zł
ZapieCKanki

ZapieCKanki

Bary z zapiekankami

Price icon 50 000 zł
ŻarWok

ŻarWok

Restauracje chińsko-amerykańskie

Price icon 70 000 zł