Na linii frontu

Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Spotykamy się na rogu ulic Żelaznej i Twardej. Na parterze budynku od Euro 2012 miała funkcjonować restauracja serwująca steki z sałatką i frytkami. Obecnie mieści się tam świecący pustkami sklep z antykami. – Mój ojciec pojechał do Francji i kupił trochę stylowych mebli, które teraz tu sprzedajemy. Z czegoś trzeba żyć – mówi Anna Maria Wielgus, dziewiętnastolatka z polsko-francuskim obywatelstwem, niedoszła restauratorka. W oknach lokalu poprzyklejane są petycje do premiera, prezydent Warszawy, urzędników. W oczy rzuca się olbrzymi napis "Miejsc pracy: 16. Zezwolenia ciągle brak".

Przez ponad rok we własny biznes włożyła 400 tys. zł. Połowę tej kwoty zdobyła zastawiając mieszkanie babci, połowę dołożył ojciec. Jej sprawą interesowały się już telewizyjne programy interwencyjne, gazety, a także zwykli przechodnie czytający oklejone witryny lokalu. – To skandal, nie mogę tego zrozumieć, wszyscy tu jesteśmy oburzeni i życzymy powodzenia właścicielce – słyszę od mieszkańca budynku przy Twardej 54.

Franczyza z Francji

Na pomysł otwarcia własnej restauracji pani Anna wpadła w Paryżu, gdzie odwiedziła restaurację, w której podawane jest tylko jedno danie – stek z sałatką polaną sosem winegret i frytkami. – Można zdecydować jedynie o stopniu wysmażenia mięsa. Od razy pomyślałam, że w mojej restauracji klienci będą mieli do wyboru dwa, a nawet trzy sosy. Cały czas poszukuję receptury – mówi tegoroczna maturzystka. Francuski właściciel marki Le Relais de l'Entrecote standardowo wymaga od potencjalnego franczyzobiorcy wyłożenia 80 tys. euro na zakup licencji. Pani Anna postanowiła, przy wsparciu swojego ojca, wynegocjować korzystniejsze dla obu stron warunki. – Zobowiązaliśmy się pokryć wszystkie koszty związane z otwarciem restauracji i w dalszej perspektywie rozwinąć sieć na terenie Polski oraz u naszych wschodnich sąsiadów. Udało się w ten sposób znacznie obniżyć wysokość opłaty początkowej. Franczyzodawca zgodził się też wyjątkowo na płatność w trzech ratach – dodaje Anna Maria Wielgus.

Umowa między stronami nie zawiera prawa do korzystania z nazwy i logo właściciela marki (m.in. Le Relais de l'Entrecote mieszczącej się przy Polach Elizejskich w Paryżu), dlatego L'Entrecote de Paris na rogu Twardej i Żelaznej będzie funkcjonować na zasadzie quasi masterfranczyzy. Licencja ta umożliwia pani Annie rozwijanie sieci restauracji (planowane jest otwarcie w przyszłości kolejnych 15 lokali na zasadach franczyzy) i zapewnia know-how, w tym dostęp do receptury, na bazie której powstaje specjalny sos i przyrządzane jest mięso. Umową objęte było też doradztwo franczyzodawcy przy wyborze lokalizacji. – Francuzi, których restauracje działają w Londynie, Paryżu czy Nowym Jorku, przyjechali do Warszawy i osobiście wybrali jedną spośród siedemnastu lokalizacji. Lokal na rogu Twardej i Żelaznej spodobał się im ze względu na widok z okien na Pałac Kultury i Nauki – wspomina Anna Wielgus.

"To musi potrwać"

Początkowe założenia były bardzo optymistyczne – restauracja miała obsługiwać klientów już w trakcie Euro 2012. Niestety plany musiały szybko ulec zmianie, bo wspólnota mieszkaniowa zwlekała z wydaniem pozwolenia na prowadzenie restauracji w budynku przy Twardej. To, jak się później okazało, było tylko początkiem ciągnących się prawie rok kłopotów. W lipcu ubiegłego roku przyszła restauratorka złożyła w urzędzie dzielnicy Wola wniosek o wydanie planów zabudowy. Lokal wymagał wybudowania dwóch łazienek, wyprowadzenia trzech ujęć wody i zainstalowania klimatyzacji. Wniosek o przebudowę musiał przejść w urzędzie tą samą drogę, co pozwolenie na wybudowanie nowego obiektu. Na finał postępowania dotyczącego wydania decyzji o warunkach zabudowy, które ustawowo, w przypadku prostych spraw powinno zakończyć się w ciągu miesiąca od daty wszczęcia (art. 35 § 3 k.p.a.), musiała czekać do 20 grudnia. Sprawę mocno przedłużył projekt tarasu letniego, z którego po namowach urzędników zrezygnowała. Mimo to urząd przez kolejne 3 miesiące rozpatrywał wniosek. Potem kolejne dwa miesiące Anna Wielgus czekała na wydanie klauzuli ostateczności. Ustawowy czas to 14 dni, ale urzędnicy mieli związane ręce ze względu na trwające postępowanie Samorządowego Kolegium Odwoławczego, do którego sprawa trafiła po interwencjach ze strony pani Wielgus. SKO po przyjrzeniu się dokumentacji wszelkie zarzuty, jakoby urzędnicy dopuścili się nieprawidłowości, oddalił.

Znajomi doradzali pani Annie, żeby spokojnie poczekała, ale zdenerwowana nastolatka nie potrafiła czekać z założonymi rękami, tym bardziej, że miesięczne utrzymanie niefunkcjonującej restauracji kosztuje ok. 30 tys. zł. – Zaczęłam wysyłać skargi do premiera, prezydent miasta, ministrów pracy i gospodarki – mówi Anna Maria Wielgus. Nic to nie dało.

Po uprawomocnieniu się decyzji o warunkach zabudowy, w połowie marca, Wielgus złożyła wniosek o pozwolenie na budowę, na którego rozpatrzenie ustawowo urząd ma 65 dni. – Przy okienku zapytałam urzędniczki czy niczego nie brakuje. Ta odpowiedziała, że nie – mówi. Po dwudziestu dniach została jednak wezwana w celu uzupełnienia dokumentacji. Sprawa ciągnęła się dalej.
– Nie twierdzę, że w urzędzie sprawy załatwia się szybko. To musi potrwać. Faktem też jest, że przy przebudowie trzeba przejść przez taką samą ścieżkę proceduralną jak przy budowie nowego budynku. To oczywiście powinno trwać zdecydowanie krócej, ale pani Wielgus składała niekompletne dokumenty. Podczas licznych wizyt w urzędzie kwestionowała również zasadność niektórych przepisów, a to tylko wydłużało czas – komentuje Monika Beuth-Lutyk, rzecznik prasowy urzędu dzielnicy Wola. Ostatecznie sprawa nie została rozpatrzona ze względu na upłynięcie terminu.

Nie ma winnego

4 czerwca pani Anna po raz drugi złożyła wniosek o pozwolenie na budowę. Tym razem obyło się bez uwag ze strony urzędu. 27 czerwca, otrzymałem w urzędzie potwierdzenie, że pozwolenie na budowę zostało wydane i przez właścicielkę L'Entrecote de Paris odebrane. – W przeciągu dwóch tygodni automatycznie uprawomocni się. Na tym cała procedura się kończy. Sprawę należy uznać za załatwioną – informuje Monika Beuth-Lutyk. Na pytanie kto tak naprawdę zawinił odpowiada: Nie ma takiej możliwości, że urząd dzielnicy złamał prawo. Kontrola by to wykazała. Sprawa zrobiła się głośna, zainteresowało się nią wiele wpływowych osób. Gdyby były jakieś uchybienia po naszej stronie, to na pewno już dawno wyszłyby na jaw. Być może pani Wielgus, nieświadoma przepisów, powinna skorzystać z usług pełnomocnika, który pomógłby jej skompletować dokumentację. To, że trwało to tak długo nie jest powodem do satysfakcji, także dla urzędu dzielnicy Wola. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że nasza dzielnica rozwija się w ostatnim czasie bardzo prężnie – ciągle otwierane są nowe lokale, a kolejne budynki oddawane są do użytku. Gdybyśmy jako urząd łamali prawo, to skarg byłoby bardzo dużo, a jest wprost przeciwnie. W zeszłym roku przyjęliśmy ich tylko 5.

Anna Wielgus odpiera zarzuty i mówi otwarcie, że urząd uwziął się na nią i świadomie przedłużał całą procedurę. Postanowiłem sprawdzić czy często zdarzają się podobne historie, w których otwarcie lokalu gastronomicznego wiążę się z wielomiesięcznym oczekiwaniem inwestora na otrzymanie wymaganych zezwoleń. Zadzwoniłem do kilku liczących się na polskim rynku sieci gastronomicznych. W większości przypadków osoby po drugiej stronie słuchawki nabierały wody w usta. Specjalista ds. rozwoju w jednej z sieci pizzerii odpowiedziała mi, że owszem, czasami urzędy z niewiadomych przyczyn blokują lub utrudniają wydawanie pozwoleń na budowę, ale z uwagi na ochronę interesu firmy nie chce o tym mówić otwarcie.

O pozytywnym zakończeniu sprawy wciąż nieotwartej restauracji przy ulicy Twardej w Warszawie będzie można powiedzieć dopiero wtedy, gdy znajdą się pieniądze na wykończenie wnętrza i zakup towaru. – Czekamy na uprawomocnienie się pozwolenia na budowę. Prace w lokalu ruszą najwcześniej w drugiej połowie lipca. Przy założeniu, że wszystko będzie przebiegało pomyślnie, a po drodze musimy na krótko odłączyć wodę mieszkańcom budynku, restauracja powinna zacząć funkcjonować późną jesienią. Najpierw musimy jednak zebrać pieniądze, przeszło 250 tys. zł – informuje Anna Maria Wielgus. Czy jest jeszcze szansa na to, że początkowy optymizm młodej bizneswomen wróci? – Liczę na to bardzo. W końcu chciałbym spełnić swoje marzenie, nie poddaję się – podsumowuje.

Adam Gieras

Inne koncepty z branży gastronomia

Am Am Kebab

Am Am Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Bafra Kebab

Bafra Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 35 000 zł
Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 250 000 zł
Bestpresso

Bestpresso

Automaty vendingowe do kawy i przekąsek

Price icon 200 000 zł
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
Bike Café

Bike Café

Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie

Price icon 5 000 zł
BuBu Bubble Tea

BuBu Bubble Tea

Bary z bubble tea

Price icon 25 000 zł
Burger King®

Burger King®

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 3 000 000 zł
Cafe Słodziak

Cafe Słodziak

Kawiarnie

Price icon 19 000 zł
Chinkalnia

Chinkalnia

Restauracje gruzińskie

Price icon 250 000 zł
Cochise Burger

Cochise Burger

Burgerownie

Price icon 100 000 zł
Cofix Poland

Cofix Poland

Kawiarnie

Price icon 250 000 zł
Costa Coffee

Costa Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Cukrem i Solą

Cukrem i Solą

Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą

Price icon 30 000 zł
Da Grasso

Da Grasso

Pizzerie

Price icon 250 000 zł
DG Restauracje

DG Restauracje

Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach

Price icon 100 000 zł
Dobra Pączkarnia

Dobra Pączkarnia

Cukiernie

Price icon 150 000 zł
Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
Doskoi

Doskoi

Restauracje japońskie

Price icon 150 000 zł
Express Pizza American Style

Express Pizza American Style

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
FABBRICA Italian Comfort Food

FABBRICA Italian Comfort Food

Restauracje włoskie

Price icon 300 000 zł
Fit Cake

Fit Cake

Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy

Price icon 50 000 zł
Fruitisimo

Fruitisimo

Bary z sokami

Price icon 170 000 zł
Gruby Benek

Gruby Benek

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
Islak Burger

Islak Burger

Burgerownie

Price icon 4 999 zł
KawoWiniarnia

KawoWiniarnia

Kawiarnie-winiarnie

Price icon 39 000 zł
Koku Sushi

Koku Sushi

Restauracje sushi

Price icon 160 000 zł
Krowa Mać Burgers

Krowa Mać Burgers

Burgerownie

Price icon 150 000 zł
Kurcze Pieczone

Kurcze Pieczone

Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu

Price icon 30 000 zł
Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Piekarnie-restauracje

Price icon 1 062 500 zł
Lody Bonano

Lody Bonano

Lodziarnie

Price icon 25 000 zł
Lviv Croissants

Lviv Croissants

Piekarnie typu fast-food z croissantami

Price icon 250 000 zł
Maxipizza

Maxipizza

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
McDonald’s

McDonald’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 2 000 000 zł
Migavka

Migavka

Restauracje comfort food

Price icon 120 000 zł
 Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Kluby z alkoholem i przekąskami

Price icon 100 000 zł
Mniami Ice Cream

Mniami Ice Cream

Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami

Price icon 7 000 zł
Mokra Włoszka

Mokra Włoszka

Pizzerie

Price icon 300 000 zł
Mr. Kebab

Mr. Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 50 000 zł
New York Pizza Department

New York Pizza Department

Pizzerie

Price icon 65 000 zł
Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Restauracje-kluby eventowe

Price icon 1 000 000 zł
Night Burger

Night Burger

Burgerownie

Price icon 110 000 zł
OJOO

OJOO

Kawiarnie samoobsługowe

Price icon 42 500 zł
Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Mobilne cukiernie

Price icon 25 000 zł
PapaGyros

PapaGyros

Grecki street food

Price icon 50 000 zł
Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnia Wódki i Piwa

Agencje płatnicze

Price icon 0 zł
Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Kawiarnie

Price icon 800 000 zł
Pizza Hut

Pizza Hut

Pizzerie

Price icon 800 000 zł
Pizzeria Stopiątka

Pizzeria Stopiątka

Pizzerie

Price icon 180 000 zł
Przybij Piątaka

Przybij Piątaka

Puby

Price icon 100 000 zł
Sahar Kebab

Sahar Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sayuri Sushi

Sayuri Sushi

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
So Coffee

So Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Stava

Stava

Dostawa posiłków i zakupów

Price icon 300 000 zł
Sulaiman Kebab

Sulaiman Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sushi Bistro

Sushi Bistro

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
Sushi Kushi

Sushi Kushi

Restauracje sushi

Price icon 120 000 zł
Sushi Poke Go

Sushi Poke Go

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
SushiRoll Bistro

SushiRoll Bistro

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
The Real Pizza Company

The Real Pizza Company

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
The White Bear Coffee

The White Bear Coffee

Kawiarnie

Price icon 200 000 zł
Tibesti 2Go

Tibesti 2Go

Pizzerie

Price icon 90 000 zł
T-Pizza

T-Pizza

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
United Chicken

United Chicken

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 80 000 zł
Wendy’s

Wendy’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 50 000 000 zł
Willisch

Willisch

Lodziarnie

Price icon 89 000 zł
ZapieCKanki

ZapieCKanki

Bary z zapiekankami

Price icon 50 000 zł
ŻarWok

ŻarWok

Restauracje chińsko-amerykańskie

Price icon 70 000 zł