Harmonogram biznesu

Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Na pytanie "ile czasu może zająć uruchomienie własnej restauracji" niestety nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Dużo zależy od lokalizacji restauracji, rodzaju lokalu, formy prawnej firmy. Każda sytuacja jest bardzo indywidualna i wymaga wnikliwej analizy. Niezbędne procedury wymagane na etapie otwierania restauracji są jasno określone co do czasu ich załatwienia w poszczególnych urzędach. Trzeba podkreślić, że wszelkie szacunki dotyczące czasu załatwienia formalności nie obejmują wszystkich czynności koniecznych przy otwarciu restauracji (szukanie lokalu, personelu, remont, wyposażenie).

Zakładając, że przyszły przedsiębiorca, uruchomi swoją restaurację w lokalu dostosowanym do tego typu działalności, a niektóre procedury będą realizowane równocześnie z uwzględnieniem ustawowego czasu na ich rozpatrzenie w konkretnej lokalizacji, to minimalnie przewidziany czas wyniesie ok. 11 tygodni. W przypadku otwarcia restauracji w nowym lokalu, niedostosowanym do wymogów formalnych, czas na rozpoczęcie działalności wydłuża się już do ok. 20 tygodni. Natomiast wariant, który zakłada wybudowanie nowego lokalu i otworzenie w nim restauracji zajmie w najlepszym wypadku ok. 25 tygodni.

Nie ma dużych różnic między otwarciem kawiarni, pizzerii, baru sushi, fast fooda. Pod wieloma względami założenie działalności gospodarczej w branży gastronomicznej wymaga zrealizowania tych samych procedur. Główną różnicę pomiędzy zakładaniem tradycyjnej restauracji a na przykład fast fooda stanowi fakt, że w tym drugim zazwyczaj nie sprzedaje się napojów alkoholowych, czyli nie jest potrzebne posiadanie koncesji na sprzedaż alkoholu.

Na czterech kółkach

Prowadzenie sprzedaży obwoźnej, jak i prowadzenie lokalu stacjonarnego, zasadniczo podlega tym samym procedurom oraz musi respektować wymogi prawa unijnego dotyczące sposobu wprowadzania żywności do obrotu. Przy założeniu restauracji sporo procedur pochłania przystosowanie lokalu. Podobnie sprawa wygląda w przypadku gastronomii obwoźnej, gdzie szczególną uwagę trzeba zwrócić na odpowiedni dobór samochodu czy przyczepy. Samochód lub przyczepa musi być w dobrym stanie technicznym. Ruchome punkty sprzedaży mają być tak usytuowane, zaprojektowane i skonstruowane oraz utrzymywane w czystości, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczenia, w szczególności przez zwierzęta i szkodniki. Warto więc przed uruchomieniem działalności gastronomicznej sprawdzić, czy obiekt posiada atest Państwowego Zakładu Higieny (tę informację możemy uzyskać już bezpośrednio od producenta przyczepy). Również w przypadku mobilnej gastronomii konieczne jest wdrożenie HACCP. Wdrożenie tego systemu jest obowiązkowe we wszystkich obszarach produkcji i przetwórstwa żywności, a także obrotu żywnością, bez względu na wielkość przedsiębiorstwa i rodzaj prowadzonej działalności. Praktyka pokazuje, że trudność wprowadzenia HACCP wzrasta wraz ze zmniejszaniem się pomieszczenia czy pojazdu.

Należy pamiętać również o tym, że mobilną gastronomię możemy prowadzić w miejscach, w których uzyskaliśmy zgodę w formie umowy cywilnoprawnej. W przypadku terenów należących do miasta lub gminy konieczne jest zawarcie umowy z odpowiednim urzędem miasta lub gminy. Przepisy lokalne zazwyczaj dosyć dokładnie określają na jakich terenach gminnych może być prowadzona działalność handlowa i gastronomiczna. Każde miasto może ustalić odrębne warunki dla swoich terenów, zazwyczaj jest to zamknięty katalog miejsc, na których dopuszczalna jest taka działalność.

Natomiast na terenie prywatnym zazwyczaj można postawić punkt mobilnej gastronomii, jeśli właściciel terenu wyraził na to zgodę. Jednak na przykład Urząd Miejski Wrocławia stoi na stanowisku, że na terenie prywatnym można postawić przyczepę gastronomiczną tylko wtedy gdy grunt, na którym będzie ona stała, w planie zagospodarowania przestrzennego będzie miał przeznaczenie do prowadzenia działalności. W przypadku takiego terenu należy podpisać umowę z właścicielem terenu.

Okienko tylko na papierze

W Polsce na chwilę obecną wciąż brakuje instytucji „jednego okienka”, gdzie przyszły przedsiębiorca mógłby uzyskać konkretną informację wraz z możliwością zrealizowania wszystkich procedur. Nie zapominajmy, że szczególne problemy występują nie tylko w przypadku realizacji skomplikowanych inwestycji, przy których wymagana jest, dokumentacja środowiskowa, sanitarno-epidemiologiczna, zagospodarowania przestrzennego, dobór formy prawnej spółki itp., ale także przy inwestycjach, które na pierwszy rzut oka wydają się łatwiejsze. Inwestorzy nie zawsze wiedzą jaki jest podział kompetencji między gminą a powiatem, czyli które formalności należy załatwiać w urzędzie gminy, a które w starostwie.

Marcin Kostecki, Product Manager eHarmonogram.pl

Portal pomaga w realizacji inwestycji biznesowych.

Inne koncepty z branży gastronomia

Am Am Kebab

Am Am Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Bafra Kebab

Bafra Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 35 000 zł
Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 250 000 zł
Bestpresso

Bestpresso

Automaty vendingowe do kawy i przekąsek

Price icon 200 000 zł
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
Bike Café

Bike Café

Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie

Price icon 5 000 zł
BuBu Bubble Tea

BuBu Bubble Tea

Bary z bubble tea

Price icon 25 000 zł
Burger King®

Burger King®

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 3 000 000 zł
Cafe Słodziak

Cafe Słodziak

Kawiarnie

Price icon 19 000 zł
Chinkalnia

Chinkalnia

Restauracje gruzińskie

Price icon 250 000 zł
Cochise Burger

Cochise Burger

Burgerownie

Price icon 100 000 zł
Cofix Poland

Cofix Poland

Kawiarnie

Price icon 250 000 zł
Costa Coffee

Costa Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Cukrem i Solą

Cukrem i Solą

Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą

Price icon 30 000 zł
Da Grasso

Da Grasso

Pizzerie

Price icon 250 000 zł
DG Restauracje

DG Restauracje

Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach

Price icon 100 000 zł
Dobra Pączkarnia

Dobra Pączkarnia

Cukiernie

Price icon 150 000 zł
Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
Doskoi

Doskoi

Restauracje japońskie

Price icon 150 000 zł
Express Pizza American Style

Express Pizza American Style

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
FABBRICA Italian Comfort Food

FABBRICA Italian Comfort Food

Restauracje włoskie

Price icon 300 000 zł
Fit Cake

Fit Cake

Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy

Price icon 50 000 zł
Fruitisimo

Fruitisimo

Bary z sokami

Price icon 170 000 zł
Gruby Benek

Gruby Benek

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
Islak Burger

Islak Burger

Burgerownie

Price icon 4 999 zł
KawoWiniarnia

KawoWiniarnia

Kawiarnie-winiarnie

Price icon 39 000 zł
Koku Sushi

Koku Sushi

Restauracje sushi

Price icon 160 000 zł
Krowa Mać Burgers

Krowa Mać Burgers

Burgerownie

Price icon 150 000 zł
Kurcze Pieczone

Kurcze Pieczone

Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu

Price icon 30 000 zł
Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Piekarnie-restauracje

Price icon 1 062 500 zł
Lody Bonano

Lody Bonano

Lodziarnie

Price icon 25 000 zł
Lviv Croissants

Lviv Croissants

Piekarnie typu fast-food z croissantami

Price icon 250 000 zł
Maxipizza

Maxipizza

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
McDonald’s

McDonald’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 2 000 000 zł
Migavka

Migavka

Restauracje comfort food

Price icon 120 000 zł
 Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Kluby z alkoholem i przekąskami

Price icon 100 000 zł
Mniami Ice Cream

Mniami Ice Cream

Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami

Price icon 7 000 zł
Mokra Włoszka

Mokra Włoszka

Pizzerie

Price icon 300 000 zł
Mr. Kebab

Mr. Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 50 000 zł
New York Pizza Department

New York Pizza Department

Pizzerie

Price icon 65 000 zł
Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Restauracje-kluby eventowe

Price icon 1 000 000 zł
Night Burger

Night Burger

Burgerownie

Price icon 110 000 zł
OJOO

OJOO

Kawiarnie samoobsługowe

Price icon 42 500 zł
Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Mobilne cukiernie

Price icon 25 000 zł
PapaGyros

PapaGyros

Grecki street food

Price icon 50 000 zł
Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnia Wódki i Piwa

Agencje płatnicze

Price icon 0 zł
Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Kawiarnie

Price icon 800 000 zł
Pizza Hut

Pizza Hut

Pizzerie

Price icon 800 000 zł
Pizzeria Stopiątka

Pizzeria Stopiątka

Pizzerie

Price icon 180 000 zł
Przybij Piątaka

Przybij Piątaka

Puby

Price icon 100 000 zł
Sahar Kebab

Sahar Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sayuri Sushi

Sayuri Sushi

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
So Coffee

So Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Stava

Stava

Dostawa posiłków i zakupów

Price icon 300 000 zł
Sulaiman Kebab

Sulaiman Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sushi Bistro

Sushi Bistro

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
Sushi Kushi

Sushi Kushi

Restauracje sushi

Price icon 120 000 zł
Sushi Poke Go

Sushi Poke Go

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
SushiRoll Bistro

SushiRoll Bistro

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
The Real Pizza Company

The Real Pizza Company

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
The White Bear Coffee

The White Bear Coffee

Kawiarnie

Price icon 200 000 zł
Tibesti 2Go

Tibesti 2Go

Pizzerie

Price icon 90 000 zł
T-Pizza

T-Pizza

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
United Chicken

United Chicken

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 80 000 zł
Wendy’s

Wendy’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 50 000 000 zł
Willisch

Willisch

Lodziarnie

Price icon 89 000 zł
ZapieCKanki

ZapieCKanki

Bary z zapiekankami

Price icon 50 000 zł
ŻarWok

ŻarWok

Restauracje chińsko-amerykańskie

Price icon 70 000 zł