Harmonogram biznesu
Otwarcie restauracji może zająć 11, 20, a nawet 25 tygodni. Wszystko zależy od stanu lokalu.
Na pytanie "ile czasu może zająć uruchomienie własnej restauracji" niestety nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Dużo zależy od lokalizacji restauracji, rodzaju lokalu, formy prawnej firmy. Każda sytuacja jest bardzo indywidualna i wymaga wnikliwej analizy. Niezbędne procedury wymagane na etapie otwierania restauracji są jasno określone co do czasu ich załatwienia w poszczególnych urzędach. Trzeba podkreślić, że wszelkie szacunki dotyczące czasu załatwienia formalności nie obejmują wszystkich czynności koniecznych przy otwarciu restauracji (szukanie lokalu, personelu, remont, wyposażenie).
Zakładając, że przyszły przedsiębiorca, uruchomi swoją restaurację w lokalu dostosowanym do tego typu działalności, a niektóre procedury będą realizowane równocześnie z uwzględnieniem ustawowego czasu na ich rozpatrzenie w konkretnej lokalizacji, to minimalnie przewidziany czas wyniesie ok. 11 tygodni. W przypadku otwarcia restauracji w nowym lokalu, niedostosowanym do wymogów formalnych, czas na rozpoczęcie działalności wydłuża się już do ok. 20 tygodni. Natomiast wariant, który zakłada wybudowanie nowego lokalu i otworzenie w nim restauracji zajmie w najlepszym wypadku ok. 25 tygodni.
Nie ma dużych różnic między otwarciem kawiarni, pizzerii, baru sushi, fast fooda. Pod wieloma względami założenie działalności gospodarczej w branży gastronomicznej wymaga zrealizowania tych samych procedur. Główną różnicę pomiędzy zakładaniem tradycyjnej restauracji a na przykład fast fooda stanowi fakt, że w tym drugim zazwyczaj nie sprzedaje się napojów alkoholowych, czyli nie jest potrzebne posiadanie koncesji na sprzedaż alkoholu.
Na czterech kółkach
Prowadzenie sprzedaży obwoźnej, jak i prowadzenie lokalu stacjonarnego, zasadniczo podlega tym samym procedurom oraz musi respektować wymogi prawa unijnego dotyczące sposobu wprowadzania żywności do obrotu. Przy założeniu restauracji sporo procedur pochłania przystosowanie lokalu. Podobnie sprawa wygląda w przypadku gastronomii obwoźnej, gdzie szczególną uwagę trzeba zwrócić na odpowiedni dobór samochodu czy przyczepy. Samochód lub przyczepa musi być w dobrym stanie technicznym. Ruchome punkty sprzedaży mają być tak usytuowane, zaprojektowane i skonstruowane oraz utrzymywane w czystości, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczenia, w szczególności przez zwierzęta i szkodniki. Warto więc przed uruchomieniem działalności gastronomicznej sprawdzić, czy obiekt posiada atest Państwowego Zakładu Higieny (tę informację możemy uzyskać już bezpośrednio od producenta przyczepy). Również w przypadku mobilnej gastronomii konieczne jest wdrożenie HACCP. Wdrożenie tego systemu jest obowiązkowe we wszystkich obszarach produkcji i przetwórstwa żywności, a także obrotu żywnością, bez względu na wielkość przedsiębiorstwa i rodzaj prowadzonej działalności. Praktyka pokazuje, że trudność wprowadzenia HACCP wzrasta wraz ze zmniejszaniem się pomieszczenia czy pojazdu.
Należy pamiętać również o tym, że mobilną gastronomię możemy prowadzić w miejscach, w których uzyskaliśmy zgodę w formie umowy cywilnoprawnej. W przypadku terenów należących do miasta lub gminy konieczne jest zawarcie umowy z odpowiednim urzędem miasta lub gminy. Przepisy lokalne zazwyczaj dosyć dokładnie określają na jakich terenach gminnych może być prowadzona działalność handlowa i gastronomiczna. Każde miasto może ustalić odrębne warunki dla swoich terenów, zazwyczaj jest to zamknięty katalog miejsc, na których dopuszczalna jest taka działalność.
Natomiast na terenie prywatnym zazwyczaj można postawić punkt mobilnej gastronomii, jeśli właściciel terenu wyraził na to zgodę. Jednak na przykład Urząd Miejski Wrocławia stoi na stanowisku, że na terenie prywatnym można postawić przyczepę gastronomiczną tylko wtedy gdy grunt, na którym będzie ona stała, w planie zagospodarowania przestrzennego będzie miał przeznaczenie do prowadzenia działalności. W przypadku takiego terenu należy podpisać umowę z właścicielem terenu.
Okienko tylko na papierze
W Polsce na chwilę obecną wciąż brakuje instytucji „jednego okienka”, gdzie przyszły przedsiębiorca mógłby uzyskać konkretną informację wraz z możliwością zrealizowania wszystkich procedur. Nie zapominajmy, że szczególne problemy występują nie tylko w przypadku realizacji skomplikowanych inwestycji, przy których wymagana jest, dokumentacja środowiskowa, sanitarno-epidemiologiczna, zagospodarowania przestrzennego, dobór formy prawnej spółki itp., ale także przy inwestycjach, które na pierwszy rzut oka wydają się łatwiejsze. Inwestorzy nie zawsze wiedzą jaki jest podział kompetencji między gminą a powiatem, czyli które formalności należy załatwiać w urzędzie gminy, a które w starostwie.
Marcin Kostecki, Product Manager eHarmonogram.pl

Portal pomaga w realizacji inwestycji biznesowych.
Wyróżnione franczyzy
Nest Bank
Placówki bankowe
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Żabka
Sklepy typu convenience
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
So Coffee
Kawiarnie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Santander
Placówki bankowe
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...
Franczyza na sportowo
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.

