Polska franczyza w pogoni za Don Kichotem
Jaki jest potencjał i możliwe kierunki rozwoju polskiego rynku franczyzy? Odpowiedzi można szukać w Hiszpanii.
Polski rynek franczyzowy rozwija się od początku lat 90. Nawet stagnacja gospodarcza nie stała się przeszkodą dla rozwoju tej formy współpracy. Czy liczba systemów i biorców osiągnęła już swoje wartości docelowe? Jak długo mamy jeszcze szansę obserwować kolejne wzrosty?
Ze względu na liczbę ludności, powierzchnię, a także preferencje religijne polski rynek franczyzy można porównywać do hiszpańskiego. Podobieństwa przywodzi na myśl również sprawność, z jaką Hiszpania pozyskiwała i wykorzystywała kapitał zagraniczny po wejściu do Unii Europejskiej. Mimo znacznego oddalenia geograficznego oraz odmiennych uwarunkowań instytucjonalnych i prawnych, doświadczenia hiszpańskiego rynku dostarczają pewnych wskazówek, co do przyszłego rozwoju franczyzy w Polsce.
Zarówno w Hiszpanii, jak i w Polsce ostatnie lata upłynęły pod znakiem wzrostu liczby sieci franczyzowych. Hiszpańskie doświadczenia z franczyzą są jednak znacznie większe niż polskie. Dość wspomnieć o silnych markach sieciowych, które z powodzeniem reprezentują kraj torreadorów na arenie międzynarodowej. W Polsce najbardziej znaną jest Telepizza.
Podobieństwa obu rynków nie kończą się na rozmiarze czy profilu klientów. Wiele wspólnego mają np. ich struktury branżowe. W Hiszpanii dominują systemy usługowe i rdzenne powiązania franczyzowe. Są to trendy, które obserwuje się także i w Polsce. W Hiszpanii osiem na dziesięć konceptów to sieci rodzime, w Polsce stanowią one 74 proc. ogółu. W Hiszpanii przeciętna liczba jednostek w systemie franczyzowym jest wyższa niż w Polsce, a to może wskazywać, że i nad Wisłą szeregi franczyzobiorców pod poszczególnymi markami będą coraz liczniejsze. Wiele z nich będzie weryfikowało i wzmacniało swoje relacje z franczyzobiorcami oraz dopracowywało oferty franczyzowe dla potencjalnych biorców. W Hiszpanii są oni rekrutowani głównie spośród byłych pracowników sektora przedsiębiorstw. W Polsce coraz częściej biorcami stają się właśnie osoby z doświadczeniem zdobytym w dużych korporacjach.
Długa historia i dojrzałość franczyz z Półwyspu Iberyjskiego pokazuje także trendy, jakie będą wpływały na umacnianie się pozycji poszczególnych systemów.
Wyróżnione franczyzy
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Nest Bank
Placówki bankowe
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Żabka
Sklepy typu convenience
So Coffee
Kawiarnie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Santander
Placówki bankowe
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...
Franczyza na sportowo
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.


