Jak poznać żywność
Nowelizacja ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia
Dnia 12 września 2002 r. weszła w życie nowelizacja ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz innych ustaw (Dz. U. z 2002 r., Nr 135 poz. 1145). Zgodnie z nowymi przepisami termin „żywność” (środek spożywczy) obejmuje oprócz każdej substancji lub produktu przeznaczonego do spożycia przez ludzi, także napoje, wodę oraz gumy do żucia. Żywnością nie są m.in. produkty lecznicze, tytoń i wyroby tytoniowe, środki odurzające.
Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego mogą być produkowane w zakładach przeznaczonych do ich produkcji lub na liniach technologicznych specjalnie przystosowanych do ich produkcji, ale tylko w zakładach produkujących również środki spożywcze lub produkty lecznicze.
Opakowania jednostkowe środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego powinny zawierać informacje dotyczące wartości odżywczej, natomiast w przypadku środków spożywczych powszechnie spożywanych obowiązek ten istnieje, jeżeli na opakowaniu znajduje się informacja bądź sugestia, że żywność posiada szczególne właściwości odżywcze. Obowiązek ten odnosi się także do sytuacji, gdy taka informacja tzw. oświadczenie żywieniowe, jest zamieszczana w prezentacji lub reklamie zwykłego środka spożywczego. Informacje zamieszczane na opakowaniach nie mogą:
- wprowadzać konsumenta w błąd tekstem lub znakiem graficznym,
- przypisywać środkowi spożywczemu właściwości lub działania, których nie posiada oraz właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia albo odwoływać się do takich właściwości.
Etykiety żywności zawierającej białka lub DNA z organizmów genetycznie zmodyfikowanych muszą zawierać informację „ten produkt zawiera organizmy genetycznie zmodyfikowane”. Wprowadzenie nowych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia podlega kontroli Głównego Inspektora Sanitarnego. Nadzór nad jakością zdrowotną żywności, procesem produkcji i obrotem tymi artykułami pod względem sanitarnym sprawują organy Inspekcji Sanitarnej.
Zezwolenia dla producentów żywności wydane na podstawie ustawy z 1970 r. zachowują ważność nie dłużej niż do końca 2002 r., natomiast pozostałe stracą ważność po wejściu Polski do Unii Europejskiej.
Wyróżnione franczyzy
Żabka
Sklepy typu convenience
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Nest Bank
Placówki bankowe
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
So Coffee
Kawiarnie
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Santander
Placówki bankowe
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...


